Які види клею бувають? Клей казеїновий, клей для картону та декстриновий клей: повний опис

Клейовий склад, або клей, є невід'ємною частиною скотч-плівки, що використовується як для упаковки, так і для інших цілей. За великим рахунком практично будь-який клейовий склад підходить для створення пакувальної стрічки. Проте, і основа скотч-стрічки, і її клейовий склад виготовляються на підприємствах Харкова, Києва та інших міст України з низки матеріалів як натурального, так і штучного походження. Для того, щоб не заплутатися у всьому цьому різноманітті, редакція інтернет-магазину «Експрес Упаковка» підготувала для наших читачів довідник по всіх марках клею, який можна купити оптом чи в роздріб у чистому вигляді та як клейовий шар клейкої стрічки.


Казеїновий клей

Казеїновий клей – це натуральний клей тваринного походження. Основна речовина - казеїн (складний білок, що отримується з молока тварин).

Казеїновий клей використовується насамперед для приклеювання деревини. Так, завдання казеїнового клею – це, як правило, склеювання деревини та гофрованого картону, приклеювання різних порід деревини один до одного, склеювання деревини з офсетним та господарським папером, а також склеювання різних видів натуральних та синтетичних тканин та шкіри природного та штучного походження. Казеїн за своїм зовнішнім виглядом є світлим білим порошком, іноді у вигляді дрібних кристалів.

Щоб зробити казеїновий клей, необхідно розвести казеїн у холодній воді і перемішувати до отримання рідини, що за консистенцією нагадує сметану. Для цього у воду слід підливати невеликими порціями і ретельно перемішувати протягом всього процесу приготування казеїнового клею – 40-50 хвилин. Готовим до використання казеїновий клей стає приблизно через 1,5-2 години, залежно від якості води.

Безпосереднє використання клею казеїнового досить просте. За допомогою пензлика клей наноситься рівномірно на обидві поверхні, що склеюються, потім після закінчення 4-6 хвилин поверхні слід гарненько притиснути один до одного і залишити в такому стані на 8-10 годин. Повне висихання правильно приготовленого казеїнового клею відбудеться не раніше, ніж через добу після початку всіх операцій.

Казеїновий клей у готовому стані має ряд особливостей, які неодмінно слід мати на увазі:

  • Повністю висохлий казеїновий клей дуже стійкий до високих температур та підвищеної вологості.
  • Щоб казеїновий клей вийшов водостійкішим, потрібно в процесі приготування додати в нього алюмінієві галун - безбарвні кристали, що розчиняються у воді - у співвідношенні 100 гр/літр.
  • Щоб уникнути появи цвілі, казеїновий клей слід обробляти антисептиком. Для цього клей розводять у 10-15% розчині нашатирного спирту. Якщо нашатиря під рукою немає, можна скористатися іншим способом: додати в казеїновий клей буру (тетраборат натрію - сіль слабкої борної кислоти).
  • Казєїновий клей, що перестояв або загуснув, ніколи не розводьте водою - повністю загубиться клеюча здатність.


Клей для картону

Для склеювання гофрованого картону в рулонах або листового гофрокартону в листах використовують різні види клейового складу. Навіть при виготовленні та переробці гофрованого картону тришарового або п'ятишарового на різних підприємствах використовуються різні технології, а значить і різні клейові склади.

Однак найбільш якісний клею для картону – це клейовий розчин, приготований за наступним рецептом:

Щоб отримати якісні клей для картону, слід підготувати 1 літр холодної води, 90-10 г силікатного клею, 60 г картопляного крохмалю і 10 г цукру. Усі складові по черзі додаються у воду, при цьому ви повинні постійно помішувати нашу субстанцію. Потім отриману масу підігрівають доти, доки не утворюється однорідна маса. Ось, власне, і все. Найпростіший і найдешевший спосіб приготування клею для картону.


Декстриновий клей

Декстриновий клей – дуже поширений вид клею для паперу. Є одним із найстаріших клейових складів, що активно використовуються людиною. На сьогоднішній день застосовується в основному для приклеювання етикеток, а також в пакувальних бандерольних конвертах (склейка смуга конверта якраз з декстринового клею).

Купити оптом або в роздріб декстриновий клей в Харкові, в Києві та в багатьох інших містах України не складає особливих труднощів. Але можна і приготувати декстриновий клей своїми силами. Це досить просто.

Щоб приготувати якісний декстриновий клей, потрібно сухий картопляний крохмаль нагріти на металевому аркуші до температури 400 ºС , а отримані в результаті коричневі непрозорі грудочки ретельно розмолоти в порошок. Розводити декстриновий клей слід безпосередньо перед застосуванням у пропорції: 400 г порошку на 1 літр холодної води.

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн