Що таке міжнародний каталог гофрованої упаковки FEFCO-ASSCO? І чому він настільки важливий?

FEFCO: Виды и типы картонных коробок Виробництво тари та упаковки з гофрованого картону , а також інших видів картону та паперу є однією з провідних галузей промисловості України. Це ні для кого не є секретом. І як будь-який технологічний процес, таке виробництво чітко регламентується національними та міжнародними стандартами та нормами. Для виробництва гофротари та гофроупаковки з територією реалізації готової продукції в межах України в принципі достатньо дотримуватись відповідних національних ГОСТів та санітарних норм. Але якщо така тара і упаковка або продукція, яка в неї упаковка, планується на експорт, у такому разі дотримання одних лише українських норм для виробництва тари та упаковки з гофрованого картону явно недостатньо. Як же, у такому разі, підготувати свою продукцію для експорту до інших країн? - Запитайте ви. Насправді нічого дуже складного в цьому немає. І про це ми поговоримо з вами надалі максимально докладно та інформативно.

Напевно, багато хто з вас чув про такі речі, як "зона вільної торгівлі" і "Світова організація торгівлі (СОТ)". Що це таке, якщо у двох із словами? Це свого роду торговий майданчик із однаковими умовами конкуренції, однаковими стандартами та умовами для всіх учасників. Цей майданчик поширюється на територію всіх країн, які підписали договір про участь своїх представників у ньому. Таким чином, будь-яка компанія чи підприємство (приватна чи державна) може здійснювати свою торговельну діяльність не лише на території країни, в якій вона зареєстрована, а й на території інших країн-учасниць такого об'єднання. Тобто мета проста - чесна конкуренція за законами ринку для всіх учасників без пільг або привілеїв щодо національної приналежності тієї чи іншої компанії.

У таких умовах національні, державні стандарти та санітарні норми перестають діяти, оскільки в кожній країні вони різні, зі своїми тонкощами та особливостями. І як у такому разі регулювати торговельну діяльність підприємств і закупівельних організацій? Саме для цього і були придумані міжнародні стандарти якості тощо, контроль за дотриманням яких здійснює якась незалежна комісія чи структура. Щось подібне до ООН, тільки з торговим ухилом. Така структура випускає власні нормативно-правові документи, які регулюють торгівлю між усіма країнами-учасницями цієї організації, дозволяючи їм вступати в суперечки та подавати скарги на недобросовісну конкуренцію. Наприклад, СОТ та її норми.

Міжнародний каталог гофрованої упаковки FEFCO-ASSCO якраз і є подібним документом, який регулює та стандартизує виробництво картону, гофрокартону, а також будь-якої тари та упаковки з цих матеріалів. Цей документ не лише дозволяє нормувати та стандартизувати пакувальну продукцію, що випускається в різних країнах світу, а й дозволяє посилатися та спиратися на свої положення у разі виникнення торгових спорів між конкурентами. Тобто каталог FEFCO-ASSCO – це свого роду арбітраж та законодавча база (або конституція) в одній особі. У деяких випадках він допускає відхилення від своїх положень через специфіку ринку тієї чи іншої країни (наприклад, у КНР), проте в цілому є безальтернативним.


Що таке FEFCO і до чого тут ASSCO?

FEFCO-ESSCO: Виды и типы картонных коробок Міжнародні стандарти якості, зрозуміло, визначає спеціальна, знову ж таки, міжнародна комісія фахівців у тій чи іншій галузі виробництва, торгівлі чи сфери послуг. Для гофротари та гофроупаковки такою є Fédération Européenne des Fabricants de Carton Ondule (FEFCO-ASSCO), яка здійснює стандартизацію, нормування та контроль якості виробництва товарів з паперу та щільного картону (FEFCO), а також гофрованого картону (ASSCO). Якщо коректно, то довідник та інші документи, що випускається цією організацією, повинні йти під тегом "FEFCO-ASSCO", але насправді це не надто принципово. А ось дуже важливо те, що завдяки дотриманню норм і положень цього документа ваша продукція може продаватися практично в будь-якій країні світу.

Щорічно ця організація публікує на своєму офіційному сайті http://www.fefco.org/ зведення правил та норм, які є обов'язковими для виконання бажаючим здійснювати виробництво та торгівлю виробами з гофрованого картону згідно з міжнародними стандартами. Точніше сказати, цей документ оновлюється щорічно, але його основа не змінюється довгий час. Щорічно вносяться деякі зміни, зрушення, але загалом стандарти та правила залишаються незмінними.

Давайте тепер поговоримо більш конкретно, що саме регламентує міжнародний стандарт FEFCO-ASSCO. Власне кажучи – все, найважливіше:

  • який саме гофрокартон підходить для упаковки;
  • які саме види картонної упаковки можна вважати базовими (всесвітньо прийняті та зрозумілі норми);
  • які види конструкцій картонних коробок можуть бути виготовлені;
  • які можуть бути зовнішні або внутрішні елементи упаковки;
  • які саме способи закриття упаковки можуть бути використані;
  • які саме способи склеювання виробів можуть бути використані.

Ну, і далі коротко пройдемося за основними положеннями цього документа, оскільки у своїй роботі компанія "Експрес Упаковка" керується ним у першу чергу. Тому більшість інформаційних статей нашого блогу створювалися з огляду на ці норми.


Який гофрокартон підходить для створення упаковки згідно з міжнародним стандартом FEFCO-ASSCO

Для таких цілей підійде будь-який листовий гофрований картон , що має три або більше шари. А ось далі починаються відмінності та варіації, які покликані підібрати та рекомендувати максимально відповідну для тих чи інших цілей та завдань упаковку. А також варіанти, що враховують територіальну специфіку застосування такої продукції.

Так, наприклад, марка гофрокартону визначається відповідністю параметрів гофроліста ГОСТу тієї чи іншої країни. В Україні гофрований картон для виробництва тари та упаковки прийнято розрізняти за кількістю верств. Їх може бути три (тришаровий гофрокартон), п'ять (п'ятишаровий гофрокартон) або сім (семисловий гофрокартон).

Але для виробництва тари і упаковки для міжнародного використання підходять лише тришаровий і п'ятишаровий гофровані картони. Принаймні саме на це нам вказує міжнародний каталог гофротари та гофроупаковки FEFCO. Крім того, на думку міжнародної комісії, яка займається підготовкою цього документа, тришаровий гофрований картон марки Т-21, а також п'ятишарові гофрокартони маркок П-30 та П-31 взагалі не можуть використовуватися як сировина для виробництва гофротари. В українських виробників картонної упаковки зовсім інша думка. Так, наприклад, для переважної більшості споживчої та транспортної тари та упаковки з гофрованого картону наші промисловці використовують тришаровий гофрокартон марки Т-21. Ось так ось.

У сухому залишку щодо марко гофрокартону за каталогом FEFCO-ESSCO ми маємо наступне:

  • тільки листовий тришаровий гофрований картон марок Т-22 - Т-27 може застосовуватися для виготовлення гофротари, гофроупаковки, а також "... будь-яких допоміжних пакувальних засобів, призначених для пакування продукції, яка не сприймає статичні навантаження" (маються на увазі будь-які внутрішні або зовнішні елементи пакування).
  • призначення п'ятишарового листового гофрокартону марок П-32-34 є виключно виготовленням транспортної упаковки для продукції, яка потребує підвищеного захисту від механічних пошкоджень, ударів, а також для виробництва гофротари великих габаритів;
  • а ось гофрокартон марки П-35 - підходить тільки для виробництва великогабаритної, високоміцної та твердої тари. Наприклад, для гофроконтейнерів.

Ще раз повторюся, це все лише на думку упорядників каталогу FEFCO-ESSCO.


Профілі листового гофрокартону, які можуть застосовуватися для подальшого виробництва тари та упаковки з нього

Наступний важливий аспект, на який варто звернути увагу після вибору відповідної марки гофрованого картону, є профіль гофрокартону, або тип хвилі.

Як ви знаєте з наших попередніх статей, всього тип хвилі тришарового та п'ятишарового гофрованого картону може бути десять. Однак, на думку для міжнародного використання, згідно з каталогом FEFCO-ESSCO, підходять лише три з них – Е, В та С, а також їх комбінації у разі п'ятишарового гофрокартону.

Крім того, згідно з каталогом FEFCO-ESSCO, визначальними показниками, що характеризують види гофрів, є висота гофру (h) та крок гофру (t). Висотою гофра є відстань між нижньою та верхньою його точкою. Кроком гофру – відстань між двома сусідніми верхніми точками гофру. Певне ж поєднання показників (висоти та кроку гофру) називається профілем.


Профіль Висота Крок Кількість гофрів на 1 погонний метр гофрованого полотна
E 1,1 – 1,6 мм
3,2 – 3,6 мм
295 - 315
B 2,2 – 3,2 мм
4,5 – 6,5 мм
160 - 222
C 3,2 – 4,5 мм
6,5 – 8 мм
125 - 155


Що ж до призначення гофрованого картону з тим чи іншим профілем, то міжнародний каталог гофрованої тари та упаковки FEFCO-ESSCO дає наступні рекомендації:

  • тришаровий гофрокартон з профілем "С" призначений для виготовлення коробок та контейнерів для транспортування та зберігання продукції (висока міцність при штабелюванні);
  • тришаровий гофрокартон з профілем "В" призначений для виготовлення коробок, контейнерів та лотків для транспортування та зберігання продукції (низька міцність при штабелюванні, найкращий друк лайнер);
  • тришаровий мікрогофрокартон із профілем "Е" призначений для виготовлення упаковки невеликих розмірів (низька міцність при штабелюванні, дуже хороша поверхня для друку);
  • п'ятишаровий гофрокартон з профілем "СВ" призначений для виготовлення коробок та контейнерів для зберігання та перевезення важких предметів, що потребують високого захисту (дуже висока міцність при штабелюванні, висока стійкість до ударів);
  • п'ятишаровий гофрокартон з профілем "СЄ" призначений для виготовлення коробок та контейнерів для пакування важких предметів, що потребують високого захисту (висока міцність при штабелюванні, висока стійкість до ударів, гарна поверхня під друк).

Ну, і насамкінець поговоримо про способи закриття картонних коробок згідно з міжнародним каталогом FEFCO-ASSCO , оскільки типи конструкцій картонних коробок та допоміжних елементів для них ми винесли в окремі статті.

Правильний та ефективний спосіб закриття коробки не менш важливий, ніж конструкція коробки сама по собі. Для найбільш ефективного закриття ящиків слід застосовувати такі методи (окремо або в комбінації):

  • склеювання, холодне або гаряче;
  • заклеювання скотчем;
  • закриття клапанами;
  • зшивка.

Ось, власне, і все, про що варто сказати докладно. Однак нагадаємо, що найбільш повну інформацію ви завжди можете подивитися на офіційному сайті організації FEFCO - http://www.fefco.org/ .

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн