Які види клею бувають? Епоксидний клей та клей БФ: повний опис

Клейовий склад, або клей, є невід'ємною частиною скотч-плівки, що використовується як для упаковки, так і для інших цілей. За великим рахунком практично будь-який клейовий склад підходить для створення пакувальної стрічки. Проте, і основа скотч-стрічки, і її клейовий склад виготовляються на підприємствах Харкова, Києва та інших міст України з низки матеріалів як натурального, так і штучного походження. Для того, щоб не заплутатися у всьому цьому різноманітті, редакція інтернет-магазину «Експрес Упаковка» підготувала для наших читачів довідник по всіх марках клею, який можна купити оптом чи в роздріб у чистому вигляді та як клейовий шар клейкої стрічки.


Епоксидний клей

Клейовий розчин з епоксидної смоли, або епоксидний клей – це клейова маса натурального походження, що використовується для склеювання металу, скла та кераміки, деревини. Найчастіше застосовується при закладенні отворів або тріщин, а також як лакове покриття.

Епоксидний клей є хорошим електроізолятором, відмінно захищає поверхню, що обробляється, від попадання води або масел. Є шкідливим для організму людини речовиною. Тому використовувати епоксидний клей рекомендується у спеціальних рукавичках, а при попаданні на шкіру чи слизову оболонку – змити теплою водою, бажано з господарським милом. Дані особливості епоксидного клею унеможливлюють його використання в харчовій промисловості. Більш того, небажано навіть використовувати епоксидний клей у безпосередній близькості від продуктів харчування або питної води.

Застосування епоксидного клею – це досить складний і трудомісткий процес. Клейовий розчин готується перед використанням. Епоксидна смола змішується з затверджувачем у пропорції зазвичай 10 до 1. Однак не рідкісні випадки та інших співвідношень.

Поверхні, що склеюються, заздалегідь очищають від сміття і пилу, а потім тільки наноситься епоксидний клей тонким рівним шаром. Далі поверхні слід стиснути, а надлишки, що утворилися після натиску - видалити. Допускається видалення надлишків епоксидного клею та через 4-5 годин після обробки.

Повне затвердіння епоксидного клейового розчину при кімнатній температурі настає через 20-24 години після обробки поверхні. Якщо оброблена епоксидним клеєм поверхня знаходиться в сирому або холодному приміщенні, час повного висихання епоксидного клею сильно збільшується. Збільшити міцність з'єднання можна за допомогою нагрівання оброблюваних поверхонь до температури в районі 90-100 ºС .


Клей БФ

Клей БФ (бутираль фенольний) – термореактивний однокомпонентний клей, що часто застосовується як звичайний швидко висихаючий клей. Найбільш поширеними видами клею БФ є БФ-2 та БФ-4, а також БФ-6. Але клей БФ-6 варто розглядати окремо.

За допомогою клею БФ-2 та БФ-4 склеюють дерево, вироби зі скла, керамічні предмети, натуральну та штучну шкіру, різні види пластмас та металів.

Основною відмінністю клеїв БФ марки «2» та марки «4» є кінцева характеристика клейового шва. Так, клей БФ-2 використовується у разі, коли клейовий шов повинен мати хороші волого та термостійкі показники, а клей БФ-4 – коли клейовий шов повинен мати хорошу еластичність та морозостійкість.

Використання клею марки «БФ» є досить трудомістким заходом. Для досягнення максимального ефекту склеювання – високої міцності клейового шва – поверхні, що обробляються, слід належним чином підготувати. Так, поверхні спочатку слід очистити від бруду та пилу, потім знежирити за допомогою розчинника. Підійде, наприклад, ацетон або, в крайньому випадку, жіноча рідина для зняття лаку. Ну, а після всіх вищезгаданих дій на поверхні, що з'єднуються, за допомогою пензля наноситься клей БФ тонким шаром і сушиться на відкритому повітрі не менше 60 хвилин. Щоб прискорити процес склеювання, можна сушити клей БФ при температурі 85-90ºС протягом 15-20 хвилин. Після охолодження оброблених поверхонь до кімнатної температури таким же способом наноситься другий шар клею. Далі поверхні стягуються та сушаться протягом 2 годин при температурі 120 – 160 ºС .


Клей БФ-6

Клей БФ-6 застосовується для склеювання гнучких матеріалів, зокрема для склеювання тканин із натурального та штучного матеріалу. Використання саме цього виду клею БФ обумовлено отриманням підсумкової міцності шва міцніше, ніж при зшиванні. Також клеєм БФ-6 користуються для загортання розрізів, механічних розривів та дірок.

Процес безпосереднього використання клею БФ даної марки – такий самий турдоємний захід, як і у випадку з БФ-2 та БФ-4.

Щоб з'єднання не було помітно неозброєним оком, бахрома або рюш підрізають і підганяють під краї тканини. Потім вирізають накладку шириною 1,5 - 2 см з аналогічної або тоншої тканини. Тканину очищають від пилу та бруду. Щоб клей надалі не виступав на лицьовій стороні тканини, накладку і місце з'єднання рясно змочують водою і віджимають. Пензликом наносять тонкий шар клею з вивороту тканини і на сторону накладки, що приклеюється. Дають клею підсохнути на повітрі до відлипа, потім наносять другий шар і також просушують його до відлипа. З вивороту прикладають накладку, накривають її чистою вологою тканиною і притискають гарячою праскою. Через кожні 10 – 12 секунд праску відривають на 2 – 3 секунди, потім знову притискають. Цю операцію повторюють до тих пір, поки зволожена ділянка тканини не висохне. Потім, не рухаючи матеріал, дають йому охолонути до кімнатної температури. Праску слід нагрівати до температури, яка рекомендується для даного виду тканини.

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн