Гофротара та гофроупаковка: терміни та поняття (Ф - Ц)

А - В Г - Е Е - З І - К Л - Н О - РС - У Ф - Ц Ч - Щ Е - Я

Ф

Фальцювання (від нього. «falz falzen» – згинати) – технологічний процес, що застосовується в процесі виробництва гофротари та гофроупаковки. Є операцією зі згинання або складання в кілька разів листа гофрокартону. Розрізняють три види фальцювання: 1) взаємно перпендикулярна – кожен наступний згин перпендикулярний попередньому; 2) паралельна - всі згини паралельні; 3) комбінована – послідовність паралельних та перпендикулярних згинів нерегламентована. Найбільш поширений вид фальцювання пакувальних матеріалів є взаємно перпендикулярними згинами листа навпіл. Залежно кількості окремих деталей чи одиниць продукції одному листі застосовується фальц в один, два, три чи чотири згину.

Флексографія (від латів. flexus - "вигнутий") - метод, технологія нанесення будь-якого зображення (друку) на продукцію. Є прямим високим ротаційним друком швидковисихаючими рідкими фарбами, що закріплюються на різних листових або рулонних пакувальних матеріалах, з використанням еластичних друкованих форм (флексокліше), які встановлюються на формних циліндрах з різною довжиною кола.

Флексодрук – один із методів друку високого рівня, де еластичні флексоформи замінюють застарілі жорсткі друковані пластини. Дає можливість використовувати фарби низької в'язкості, що забезпечує друк зображення на поверхнях практичних будь-яких пакувальних та обгорткових матеріалів: пакувальний та крафт-папір, листовий та рулонний гофрований картон, звичайний картон, фольга, полімерні плівки тощо.

Форма гофри – будь-який гофрований шар гофрокартону має певну форму гофри, яка залежить від призначення конкретного виду гофрокартона. Для більшості цілей використовується синусоподібна форма гофри, тому більше 90% гофрокартону у світі має саме таку форму гофри. Також досить затребуваною є V-подібна гофра – її найчастіше завжди застосовують при виробництві спеціалізованої гофротари та гофроупаковки.

Формат гофрокартону – сукупність характеристик будь-якого виду рулонного або листового гофрованого картону, що визначає його призначення та сферу застосування. Дане визначення використовується як у вузькому, так і в досить широкому значенні – в одних випадках формат листа має на увазі його показники довжини та ширини, а в інших – цілий комплекс характеристик, що включає в себе довжину, ширину, товщину гофрокартону, висоту та тип профілю гофри, вигляд та щільність паперу для гофрованих шарів, вид картону для плоских шарів, а також колір та відтінок лицьового шару гофрокартону. Для листового гофрокартону невеликих розмірів для позначення формату листа можуть використовуватись поліграфічні формати паперового листа: А4 – 210 х 297 мм; A3 - 2А4; А2 - 4А4; А1 – 8А4. При цьому точні розміри для аркушів одного формату можуть відрізнятися залежно від сорту матеріалу і заводу-виробника. Наприклад, лист формату А1 може бути розміром 620 х 940 мм, 700 х 1000 мм і навіть 720 х 1040 мм.


Х

Хард постер – якийсь носій рекламної інформації, виготовлений з паперу та гофрованого картону. Найчастіше є рекламний щит з ніжкою, що відгинається, виготовлений шляхом приклеювання топ-лайнера на основу з гофрокартону.

Хімічна стійкість пакувального матеріалу – здатність будь-якої тари та упаковки ефективно чинити опір впливу будь-яких хімічних речовин без зміни міцнісних та експлуатаційних характеристик, зовнішнього вигляду та форми конструкції. Є однією із складових бар'єрних властивостей гофротари та гофроупаковки.

Крихка тара та упаковка – будь-який вид тари та упаковки з гофрованого картону або паперу, чутливий до впливу динамічних навантажень.

Ц

Кольоровість флексодруку – кількість фарб різних відтінків, які використовуються під час нанесення друку на упаковку. Повнокольоровою печаткою називається нанесення зображення в 4 і більше кольорів одночасно (дозволяє відтворювати кольорові оригінали, наприклад, фотографії). Неповнокольоровий друк - друк в 1-3 фарби (найчастіше використовується для виготовлення упаковки, бланків, листівок, візиток). Кольоровість флексодруку прийнято позначати з допомогою цифр: 4+0, 1+1 тощо. Перша цифра означає кількість фарб на лицьовій стороні, а друга – на тильній.

Колір поділу – процес поділу кольорового зображення на 4 основні (при повнокольоровому друку) кольори під час нанесення друку на будь-яку упаковку. Основні кольори – блакитний (Cyan), пурпуровий (Magenta), жовтий (Yellow), чорний (Black). Тому найчастіше зустрічається назвою для цієї технології є скорочення з перших букв всіх використовуваних кольорів - CMYK. Також кольороподілом називають багатоступінчастий процес, кінцевим результатом якого є отримання готових "плівок" (повноформатних діапозитивів).

Цифровий друк – спосіб нанесення на упаковку малюнка, будь-якої текстової чи графічної інформації. Є технологією отримання відбитків у друкарській машині з використанням змінної друкарської форми. При кожному циклі друку форма формується наново під керуванням комп'ютера друкарської машини (RIPa). Такий спосіб друку дозволяє друкувати кожен аркуш із новим зображенням або текстом, а також дозволяє друкувати персональну текстову та графічну інформацію. Основна сфера застосування – кольоровий багатобарвний друк на персоналізованій упаковці для товарів, що продаються в окремій упаковці для кожної одиниці продукції.

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн