Гофротара та гофроупаковка: терміни та поняття (А - В)

А - В Г - Е Е - З І - К Л - Н О - РС - У Ф - Ц Ч - Щ Е - Я

А

Абразивні властивості упаковки – здатність поверхні будь-якого виробу з гофрованого картону або паперу порушувати структуру поверхні друкарської форми під час контакту в процесі друку.

Абсорбційні властивості упаковки – можливість будь-якого гофрованого картону чи паперу поглинати та утримувати вологу, з якою він знаходиться у безпосередньому контакті. А також поглинати та утримувати вологу з повітря.

Адсорбційні властивості упаковки - здатність будь-якого гофрованого картону або паперу, а також виробів з них, утримувати фарбу, що наноситься, лак, зволожуючий розчин і т.п. у процесі нанесення флексографічного друку. Визначається адсорбційними властивостями шару, який наноситься друк.

Амортизатор з гофрокартону – кілька однакових за розміром листів гофрованого картону , які склеєні між собою. Застосовується для захисту товарів та предметів усередині пакувального короба від різноманітних пошкоджень.

Аніліновий друк – різновид способу друку зображення на будь-якій споживчій тарі та упаковці. Є застарілим аналогом флексографського друку, в процесі якого використовується друкарська фарба з водно-спиртової суміші анілінового барвника.

Армований картон – або reinforced paper (board), armored paper, burlap-lined paper. Являє собою картон, посилений тканинними нитками в процесі відливу та пресування у вологому стані, а також шляхом склеювання. Характеризується дуже високою міцністю та довговічністю.

Архівний короб - гофрокартонна коробка з кришкою , що використовується для архівування та зберігання різної документації, цінних паперів тощо. Є затребуваним видом упаковки для документів у різних комерційних та некомерційних організаціях, у бухгалтерській справі, у судочинстві, у будівництві та архітектурі. Виготовляється з тришарового та п'ятишарового гофрокартону з висіканням під ручки та без неї.

Архівна папка - картонна або паперова папка для пакування паперів. Можливо з різними видами кріплення: архівна папка із зав'язками, архівна папка із гумками, архівна папка-конверт. Завдяки простоті у використанні та естетичному зовнішньому вигляду використовуються в різних сферах життєдіяльності: для архівації документів, для пакування цінних паперів, як презентаційна та виставкова упаковка тощо.

Архівна тара - узагальнююче поняття, що включає всі види архівних коробок , архівних папок і т.п., тобто всіх видів пакувальних засобів і матеріалів з паперу і картону, що використовуються для пакування та архівації цінних паперів, документації і т.п.


Б

Барабан картонний - пакувальні матеріали та засоби у вигляді барабана, виготовлені з тарного, гофрованого, пакувального картону та неламінованого та крафт-папіру .

Бар'єрні властивості - ступінь стійкості гофрованого картону , а також тари та упаковки з нього до різноманітних зовнішніх впливів: дощу, снігу, потрапляння на поверхню будь-яких рідких і кристалічних речовин, до високої або низької температури, до перепаду температур, до механічних пошкоджень ( ударам, подряпинам тощо). Рівнем бар'єрних властивостей визначається зовнішній вигляд упаковки, її міцність на розрив, стійкість до різних пошкоджень під час транспортування та зберігання тощо.

Білизна упаковки – оптична характеристика, що показує ступінь наближеності топлайнера (верхнього шару) упаковки з гофрокартону або паперу до білого кольору за рядом показників: силою яскравості, ступенем розсіювання здатності та мінімальним відтінком кольору. Залежить від складу паперової маси (змісту білої целюлози, деревної маси, наповнювачів, барвників та ін.). Визначається фотометрі шляхом порівняння з еталонним зразком.

Безбарвне тиснення – технологія отримання рельєфних зображень на упаковці за рахунок деформацій паперу або картону в процесі нагрівання або тиску за допомогою вантажу.

Безшвейне клейове скріплення – з'єднання аркушів упаковки за допомогою клею або затискачів без використання дротошвейних верстатів (дрот, нитка, скоба).

Бігування гофрокартону – нанесення на тришаровий, п'ятишаровий та семишаровий гофрований картон ліній згинів за допомогою дискових або прямих тупих ножів (біг) у процесі виробництва споживчої тари та упаковки з гофрокартону. Біговки вдавлюють та ущільнюють матеріал з частковим руйнуванням зв'язків у волокнистих матеріалах. Від фальцювання відрізняється дещо іншою (більш яскраво вираженою) лінією згину, а також можливістю здійснення даного процесу на більш щільних матеріалах.

Біговка - лінія поздовжнього та поперечного згину будь-якої коробки та іншої упаковки з гофрованого картону всіх видів. Є невеликим рівним поглибленням на внутрішній стороні картонного листа. Використовується для згинання частин та елементів картонної тари та упаковки відповідно до встановленого розміру, а також для уникнення появи зламів та дірок у виробі. Метод бігування гофрокартону, або, простіше кажучи, бігівка, використовується на матеріалі щільністю не менше ніж 200 г/м2.

Біостійкий картон або insecticide paperboard. Являє собою гофрований картон , що містить спеціальні речовини-антисептики, що перешкоджають розвитку мікроорганізмів у структурі матеріалу. Є екологічно чистою сировиною та пакувальним матеріалом. Використовується для виготовлення споживчої та спеціальної гофротари та гофроупаковки, а також у вигляді прокладочного матеріалу у будівельних та ремонтних роботах.

Папір для гофрування – вид паперу, що використовується для виготовлення флютингу – гофрованого шару будь-якого виду гофрокартону. Найчастіше як папір для гофрування застосовують крафт-папір щільністю від 60 до 80 гр/м2 з невибіленої довговолокнистої целюлози (сировина першого сорту) або з макулатури (сировина другого сорту).

Папір самоклеючий – папір з одностороннім нанесенням будь-якого клейового складу (акриловий клей, клей ПВА та ін.). Клеюча сторона закрита спеціальним захисним папером, що видаляється перед безпосереднім використанням. Придатна для друкування офсетним, трафаретним та ін. способами. Виготовляється в різному кольорі та розмірі, залежно від характеристик обладнання, що виробляє, а також з різними варіантами покриття (матова, глянсова, напівглянсова, флуоресцентна і т.п.). Використовується як основний, так і як сировинний матеріал, наприклад, при виготовленні самоклеючих етикеток.

Папір самокопіювальний – особливий сорт паперу, який дозволяє копіювати оригінал без допомоги копіювального паперу. Комплект паперу складається з трьох частин: перший аркуш (на зворотному боці має шар із фарбуючими мікрокапсулами), останній аркуш (на лицьовій стороні має пласт із коаліном для фіксування барвника) та середні листи (їх кількість в одному екземплярі може бути до 10). Копія створюється під тиском безпосередньо в процесі листа, внаслідок чого розкриваються мікрокапсули на звороті листа. Рідина, що звільнилася, викликає реакцію фарбування на наступному аркуші з каоліновим прошарком, в результаті чого виходить копія. Використовується для друку чеків у банкоматах та супермаркетах, рахунків, накладних та багатьох інших бланків.

Папір з тисненням - папір (або картон), на якому машинним способом витіснений рельєфний малюнок по всій поверхні листа. Залежно від типу обладнання та виду малюнка виготовляється у кількох варіантах: «льон», «хмара», «полотно», «молоток», «мороз», «яєчна шкаралупа» та ін.

Папір пакувальний – пакувальний матеріал у вигляді тонкого (товщина 50-400 мкм) листового або рулонного полотна, що складається з попередньо подрібнених та виварених рослинних волокон, безладно переплетених та пов'язаних між собою. Виготовлення пакувального паперу проводиться методом осадження на сітці паперової машини, що безперервно рухається, з розведеної суспензії довговолокнистої целюлози. Можливе використання також синтетичних та мінеральних волокон.

Папір етикеточний – папір, призначений для друку етикеток. Являє собою клеєний офсетний або крейдований папір з обмеженою деформацією після намокання.

У

Вага упаковки - прийнята у виробництві гофротари та гофроупаковки величина, що дорівнює масі 1 м2 упаковки. У свою чергу, маса 1 м2 упаковки визначається виходячи з декількох параметрів: маси 1 м2 плоских шарів картону, маси 1 м2 шарів гофрованих картону, типу гофри (флютинга), кількості використаного клею. Розраховується відношенням загальної ваги виробу або заготівлі до його площі.

Картонний вкладиш - внутрішній елемент картонної коробки. Являє собою лист гофрованого картону з горизонтальною рилевкою (біговкою), що міститься всередину картонної коробки у вигляді стінки або перемички між горизонтальними або вертикальними рядами продукції. Використовується як допоміжний пакувальний засіб.

Вологопотужність гофрокартону – якісна характеристика будь-якого листового або рулонного гофрокартону, що характеризує відношення показника міцності гофрованого картону у вологому стані до показника міцності у сухому стані. Визначається стандартними методами випробування, встановленими ДСТУ.

Внутрішній (внутрішньорулонний) дефект паперу або гофрованого картону – невеликий дефект будь-якого виду рулонного паперу або рулонного картону, утворений у процесі намотування/перемотування рулонів. Наприклад, складки, залощені або матові смуги тощо.

Воблер – виріб фігурної форми, виготовлений з гофрованого картону або крафт-паперу щільністю не менше 80 гр/м2 з пластиковою або картонною ніжкою. Воблер виконує рекламну або представницьку функцію - ніжка приклеюється на двосторонній скотч до прилавка, вітрини або якогось іншого помітного для покупців і клієнтів місця.

Поворотна тара та упаковка – будь-який вид тари та упаковки з гофрованого картону, що був у вжитку та призначений для повторного використання без зміни форми конструкції, матеріалу або будь-якої переробки. Картонні вироби, призначені для макулатурної переробки, є поворотною тарою.

Хвиля А – чи велика гофра. Ширина – 8.0 – 9.5 мм, висота – 4.0 – 4.9 мм. Характеризується високою пружністю та застосовується при виготовленні картонних коробок для пакування м'якої та тендітної продукції (наприклад, вироби зі скла), також використовується для виготовлення вкладишів та інших внутрішніх елементів гофрокартонної упаковки.

Хвиля - або точна гофра. Ширина – 5.5 – 6.5 мм, висота – 2.2 – 3.0 мм. Використовується у виробництві гофроупаковки для продукції, що не потребує високих амортизаційних показників (упаковка для кондитерських товарів, господарських товарів, побутової хімії, швейних аксесуарів тощо).

Хвиля С – або середня гофра. Ширина – 6.8 – 7.9 мм, висота – 3.1 – 3.9 мм. Характеризується гарною пружністю і стійкістю до різних механічних пошкоджень, середнім показником властивостей, що амортизують. Використовується для виготовлення пакувальних матеріалів для величезного спектру продукції. Підходить всім типів товарів. Є найкращим видом гофрованого картону з погляду співвідношення "ціна/якість".

Хвиля D – або точна гофра. Ширина – 3.8 – 4.8 мм, висота – 1.9 – 2.1 мм.

Хвиля Е -або мікрогофра . Ширина – 3.0 – 3.5 мм, висота 1.0 – 1.8 мм. Характеризується відмінною міцністю та стійкістю до статичних та механічних навантажень. Використовується при виробництві гофроупаковки для товарів малих і середніх габаритів, крихкої продукції, що легко б'ється. Основними видами упаковки з мікрогофрокартону є коробки складної форми висікання (самозбірні) та гофролотки .

Хвиля F – або тонкий картон. Ширина – 1.9 – 2.6 мм, висота 0.6 – 0.9 мм. Характеризується легкістю та гарною міцністю. Найбільш затребуваний при виробництві індивідуальної упаковки , упаковки для ексклюзивних товарів. Основними видами продукції є коробки складної форми висікання, самозбірні.

Хвиля G – ширина – ≤ 1.88 мм, висота – ≤ 0.55 мм.

Хвиля К - чи велика гофра. Ширина – ≥ 10.0 мм, висота ≥ 5.0 мм. Використовується для виробництва картонних ящиків або контейнерів великого розміру (понад 1 м3).

Хвиля N – ширина – 1.6 – 1.8 мм, висота – 0.4 – 0.6 мм.

Хвиля О – ширина – 1.3 мм, висота – 0.3 мм.

Допоміжна упаковка – пакувальні матеріали з гофрованого картону або паперу, що доповнюють основну упаковку (коробки, контейнери, ящики) із тришарового або п'ятишарового гофрокартону. До допоміжної упаковки прийнято відносити будь-які зовнішні або внутрішні елементи упаковки – амортизатори, вкладки, обичайки, прокладки та грати.

Виворотна висікання - технологічний процес, в якому виготовлення окремих елементів упаковки виходять не шляхом безпосередньої висікання, а шляхом висікання навколишнього простору по заданому контуру.

Вирубний верстат - синонім висікового верстата. Суть одне й те саме.

Високий друк – один із видів флексографічного друку на упаковці, в процесі якого фарба передається на папір або картон за допомогою флексоклішу, у якого друкуючі елементи розташовані вище за пробельні.

Висікання - процес виробництва картонної тари та упаковки із заготовок. За допомогою висікання визначається форма та конструкція картонної коробки, лотка та іншої продукції з гофрованого картону. Виготовляється за допомогою спеціальних штампів (штанц-форм) з лініями ножів, рилювань та/або перфорацій.

Висікальний верстат - агрегат для виробництва картонної тари та упаковки . Принцип роботи полягає у висіканні виробів із гофрованого картону всіх типів методом прокочування заготовок через пресову основу. Є основним верстатом для виробництва чотириклапанних коробок, гофролотків та гофроящиків, самозбірних та архівних коробок, конвертів тощо.

Вищипування – відрив окремих ділянок або волокон топлайнера виробу або полотна паперу в процесі друку. Класифікується як технологічний шлюб.

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн