Гофротара та гофроупаковка: терміни та поняття (І - К)

А - В Г - Е Е - З І - К Л - Н О - РС - У Ф - Ц Ч - Щ Е - Я

І

Ізотермічна тара та упаковка – будь-який вид тари та упаковки з гофрованого картону або паперу, здатний зберігати однакову температуру всередині упаковки протягом певного періоду часу.

Інвентарна тара та упаковка – вид будь-якої гофротари або гофроупаковки, що знаходиться на балансі конкретного підприємства чи організації. При цьому така тара та упаковка може використовуватися не тільки самим підприємством для внутрішніх потреб, а й бути віддана в короткострокове або тривале користування іншому підприємству (дочірньому чи самостійному) на будь-яких умовах без списання з обліку компанією-власником та з обов'язковим поверненням через обумовлений термін .

Індивідуальна тара та упаковка – будь-який виріб із паперу або гофрованого картону, що використовується для пакування готової продукції поштучно – використовується виключно для однієї одиниці продукції. Найчастіше виготовляється з вищих сортів гофрокартону та паперу з нанесенням барвисто одноколірного або багатобарвного друку. Виконує рекламну та представницьку функцію, тому часті випадки її виготовлення нестандартних і навіть химерних форм.

ІСО (ISO) – міжнародна організація зі стандартизації. Розробник та видавець міжнародних стандартів. Регулює стандарти, критерії та вимоги до виробництва та експлуатації всіх видів продукції з гофрованого картону, а також інших пакувальних матеріалів та виробів із них.

ISO (ISO) 9001 - міжнародний стандарт, що регулює діяльність промислових підприємств, у тому числі заводів та фабрик, що спеціалізуються на виробництві гофротари та гофроупаковки.



Й


До

Каландр - деталь гофроагрегату, що складається з кількох полірованих валів, розташованих один над одним. У процесі виробництва гофротари та гофроупаковки вали завдяки своїй тяжкості ущільнюють папір або картон, а також розгладжують його.

Картон – міцний листовий або рулонний (полотно певної довжини у вигляді згортка) матеріал загальною товщиною (заввишки) від 0.3 до 5 мм. Виготовляється, як і папір, із волокнистої маси. Основною сировиною для картону є термомеханічна маса, напівцелюлоза, невибілена целюлоза, макулатура. Рідше для виготовлення використовуються синтетичні та мінеральні волокна.

Артонований картон – або reinforced paper (board), armored paper, burlap-lined paper. Являє собою картон, посилений тканинними нитками в процесі відливу та пресування у вологому стані, а також шляхом склеювання. Характеризується дуже високою міцністю та довговічністю.

Картон біостійкий - або insecticide paperboard. Являє собою гофрований картон , що містить спеціальні речовини-антисептики, що перешкоджають розвитку мікроорганізмів у структурі матеріалу. Є екологічно чистою сировиною та пакувальним матеріалом. Використовується для виготовлення споживчої та спеціальної гофротари та гофроупаковки, а також у вигляді прокладочного матеріалу у будівельних та ремонтних роботах.

Картон гофрований , або гофрокартон - використовується в промисловості та торгівлі пакувальний та сировинний матеріал. Є найбільш затребуваним пакувальним матеріалом у світі. Складається з декількох шарів: флютингу (папір для гофрування) та топлайнера (картон для плоских шарів), які можуть повторюватися циклічно до декількох разів у форматі 1 аркуша гофрокартону (двох-, трьох-, п'яти- та семишаровий гофрокартон). Будь-який вид гофрокартону виробляється відповідно до кількох ГОСТів: ГОСТ Р 53207-2008 - для картону плоских шарів, ГОСТ Р 53206-2008 - для паперу гофрованих шарів, ГОСТ 13079 - для розчинного силікату натрію, 9 - для клею з картопляного крохмалю, що використовується для склеювання шарів гофрокартону.

Картон для плоских шарів – вид картону, який використовується для виготовлення плоских шарів гофрованого картону. Також називається lineboard або liner. Характеризується високим опором до розриву, продавлювання, різноманітних зовнішніх впливів, а також відмінною міцністю і жорсткістю.

Коробковий картон , або box board (boxboard) - тарний багатошаровий картон машинної гладкості (іноді каландрований), що використовується для виробництва тари та упаковки невеликих габаритів , прокладок, лекал, а також споживчої та групової тари та упаковки. Виготовляється відповідно до ТУ У 21.2-02126811-070-2002. Верхній шар картону марки виготовляється з небеленої сульфатної хвойної целюлози. Сировиною також може бути і макулатура. Має масу від 300 до 500 г/м2. Реалізується, як правило, у рулонах форматом від 600 до 2100 мм, рідше – у листах шириною до 2100 мм.

Картон каландрований - картон , пропущений через супер каландр. Характеризується високим ступенем гладкості та блиску. Також називається corrugated board або corrugated cardboard.

Картон кашований - будь-який тришаровий гофрований картон завтовшки ~3,5 мм, третій шар якого кашований картоном хром-ерзац з нанесеним на нього повнокольоровим зображенням. Використовується як сировинний матеріал для виготовлення тари та упаковки для ексклюзивних та дорогих товарів, що потребують міцної упаковки з високим показником зносостійкості. Найчастіше для друку зображення використовується метод повнокольорового офсетного друку лаком.

Якість продукції - умовна узагальнена одиниця оцінки всіх видів та типів пакувальних виробів із гофрованого картону, паперу, штучних полімерів тощо. Має на увазі під собою задовольняє оцінювача рівень всіх властивостей і характеристик гофротари та гофроупаковки . Основним критерієм оцінки якості продукції в Україні є ГОСТ, а також деякі міжнародні стандарти (головним чином стандарти Євросоюзу) та норми СОТ.

Кашування – технологічний процес у виробництві тари та упаковки з гофрованого картону. Є приклеюванням лайнера до жорсткої основи з будь-якого виду гофрокартону по всій його площі.

Клапан гофротари – елемент конструкції різних видів гофрованої тари та упаковки. Являє собою свого роду замок і використовується як фіксатор у процесі збирання виробу. Може бути розташований зверху/знизу, а також по краях виробу.

Клейовий пістолет - електромеханічний пристрій для розплавлення та дозованої подачі розплавленого клею. Використовується для проклеювання клапанів картонних коробок , для приклеювання на упаковку етикеток з інформацією про продукцію тощо. За своїм типом можуть бути ручними або автоматичними: ручні приводяться в дію натисканням спеціального спускового гачка, або натисканням кнопки (залежно від моделі та конструкції пістолета), автоматичні - розпорошують клей на картонну упаковку за допомогою електромагнітного клапана. Ширина, вид та форма клейової смуги залежать від типу пістолета та клейового сопла (форсунки).

Кліше – фотополімерна пластина, що використовується для друку зображення на виробах з гофрованого картону . Під час друку фарба спочатку потрапляє на спеціальні вали, потім наноситься на кліше, а з кліше, у свою чергу, переноситься на поверхню виробу. Яскравим прикладом використання кліше є друк малюнка на виробах із гофрокартону методом флексографічного друку.

Комбінована тара та упаковка – будь-який вид тари та упаковки з гофрованого картону, виготовлений із кількох видів цього матеріалу. Наприклад, у складі однієї картонної коробки більшість виготовляється з п'ятишарового гофрокартона П-33, кришка – з гофрокартона Т-24, а обичайка – з тришарового гофрокартона Т-21. Оскільки в конструкції коробок такого типу практично все навантаження припадає на основну частину коробки, інші елементи коробки виготовляються з менш міцних і більш дешевих матеріалів з метою економії та здешевлення вартості однієї одиниці упаковки.

Конверт бандерольний – паперовий конверт із шаром повітряно-бульбашкової плівки всередині. Служить для надсилання поштою листів, цінних паперів, книг та інших предметів. Може бути цілісним і непрозорим, або оснащуватися прозорою вставкою з лівого або правого боку.

Кондиціювання паперу (картону) – технологічний процес, що використовується в процесі виробництва тари та упаковки з гофрованого картону та паперу. Є витримуванням паперу або картону в стандартних температурних умовах (зазвичай – температура навколишнього середовища) протягом певного терміну до надання матеріалу необхідної вологості та температури. Термін кондиціювання може бути різним залежно від густини паперу, кількості шарів картону та деяких інших факторів.

Коробка - ємність (містище) у формі багатогранника, найчастіше - прямокутного паралелепіпеда. Характеризується наявністю тонких та умовно міцних стінок. Форма коробки зберігається однаково як у порожній коробки, так і заповненої, що відрізняє її від мішків і сумок. Форма коробки - прямокутний паралелепіпед (рідше - інший багатогранник). Цим коробка відрізняється від відра, банки, пляшки тощо ємностей. Основною сировиною для виготовлення коробок є дерево, гофрований картон, папір, бляха, пластмаси, дюралюміній. Розміри коробок можуть бути дуже різними: від найменших (презентаційна та ексклюзивна тара та упаковка) до справді величезних (гофрокороба для холодильників тощо).

Коробка картонна - вид упаковки з гофрованого , поліграфічного (одношарового) та звичайного плоского (одношарового) картону, а також мікрогофрокартону . Виготовляється як основний вид упакування для більшості споживчих товарів. Може використовуватися як первинна (подарункова), так і вторинна (транспортна) тара та упаковка . На картонних коробках можливий одноколірний та повнокольоровий друк. Якість друку на картонних коробках залежить від того, який спосіб друку використовується (наприклад, офсетний спосіб друку, метод флексографії). По виду конструкції та способу експлуатації може бути чотириклапанною , самозбірною , архівною тощо. Детальніше про всі види і типи картонних коробок дивіться тут.

Коробка ковзного типу – будь-яка коробка, виготовлена з гофрованого картону і що складається з декількох елементів, що вставляють під час складання один в одного в протилежних напрямках.

Коробка з жорсткою формою – будь-яка коробка, виготовлена з гофрованого картону і що складається з двох деталей по краях та однієї в середині, що утворює дно та верх.

Коробка пакувальна - виріб з будь-якого матеріалу (картон, гофрокартон, дерево, пластмаса), що виробляється на промисловому рівні і використовується як споживча тара та упаковка. Застосовується для пакування цілого ряду товарів та предметів, виготовлених з більшості матеріалів, що використовуються у виробництві. За своїм виглядом і типом конструкції пакувальна коробка буває дуже різною: від цілісних і збираються з однієї деталі коробок до складових елементів, що складаються з декількох складових.

Короблення картону (паперу) – дефект, що у процесі виробництва листового чи рулонного гофрокартона. Є викривленням полотна з одночасним утворенням увігнутих і опуклих ділянок.

Крафт (крафт-лайнер) – плоский шар гофрованого картону із невибіленої целюлози. Відрізняється коричневим відтінком, а також високим рівнем міцності, жорсткості та бар'єрних властивостей. Основною сировиною для виробництва є крафт-целюлоза (ISO).

Крупногабаритна тара та упаковка – будь-яка тара та упаковка з гофрованого картону або паперу, габаритні розміри якого перевищують 1200 х 1000 х 1200 мм.

Кубарик – листи паперу паперу невеликого розміру, складені в стопку і проклеєні з одного боку для легкості відриву. Використовується для запису інформації від руки. Може бути оформлена у певному стилі.

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн