Гофротара та гофроупаковка: терміни та поняття (Л - Н)

А - В Г - Е Е - З І - К Л - Н О - РС - У Ф - Ц Ч - Щ Е - Я

Л

Лакування - постдрукарський процес нанесення поліграфічного лаку на будь-яку упаковку з гофрованого картону або паперу. використовується для надання упаковці додаткової жорсткості, блиску, контрастного виділення окремих деталей зображення. Є при цьому хорошим способом захисту паперової упаковки від пилу, бруду та, найголовніше, впливу вологи.

Ламінування – процес обробки паперу або гофрокартону шляхом припресування спеціальної плівки (буває матова, глянсова; різниться по товщині) на друкований лист для надання йому блиску та додаткової жорсткості. Виконує захисну функцію. Здійснюється на спеціальному устаткуванні – ламінаторах. Залежно від типу обладнання може бути гарячим чи холодним.

Лінія з виробництва гофрокартона – узагальнююче найменування кількох агрегатів для гофрованого картону, виконують різні технологічні операції, у складі однієї цільної лінії. Як правило, лінія забезпечує повний технологічний цикл виробництва тари та упаковки з гофрованого картону. Складається з декількох різних частин (блоків, секцій): установка для розмотування, підігрівач, гофропрес, накопичувальний міст, потрійний підігрівач, верстат, що склеює, стіл сушильний, ротаційні ножиці, рилювально- і поперечно-різальні верстати, установка видалення відходів і т.п. Склад лінії залежно від типу продукції та технології виробництва може змінюватися, доповнюючись новими блоками.

Листовий папір (папір у аркушах) – будь-який вид паперу, у тому числі використовувані для пакування, порізаний на аркуші певного розміру. Порізка на листи здійснюється у процесі перемотування рулонного паперу.

Листовий гофрокартон (гофрокартон у листах) – будь-який вид гофрованого картону, що випускається у листах. Розміри листа при цьому часто обмежені типом устаткування, що використовується. Листовий гофрований картон є основним матеріалом для виготовлення чотириклапанних та самозбірних картонних коробок, гофрокоробів, гофролотків та гофроящиків, а внутрішніх та зовнішніх допоміжних елементів (решітки, обичайки тощо) тари та упаковки з гофрованого картону.

Листопрогін – кожен прогін паперового або картонного листа через флексодрукарську машину незалежно від того, скільки фарб наноситься на нього одночасно за один прогін через друкарський агрегат.

Логотип – це знак, емблема, символ, який використовується комерційними та некомерційними організаціями, приватними особами та підприємцями для графічної ідентифікації своєї структури та організації. Головним чином, логотип виконує представницьку та рекламну функцію, тому зображується на різних носіях, у тому числі на упаковці . Стиль логотипу при цьому може бути різним – від стилізованих букв та ідеограм до асоціативних понять та геометричних елементів. Найпоширенішим варіантом вживання є скорочена версія слова – «лого».

Лоток - транспортна тара та упаковка з гофрованого картону. Є різновидом коробки та ящика, переважно прямокутної форми, обмеженої висоти з кришкою або без неї.

М

Макулатура (вторсировина, вторинне волокно) – відходи та перероблені продукти виробництва та споживання всіх видів паперу та картону, у тому числі крафт-паперу та гофрованого картону, які можуть бути використані як вторинна сировина для подальшого виробництва гофротари та гофроупаковки. Основною областю макулатури застосування як основної сировини в Україні є виробництво письмового, пакувального, крафт-, друкарського та туалетного паперу, а також тарного, пакувального та гофрованого картону. Також макулатура використовується при виготовленні покрівельних, ізоляційних та деяких інших будівельних матеріалів. Процес переробки макулатури в сировину для виробництва виробів з гофрокартону виглядає наступним чином: після надходження на підприємство з виготовлення гофротари та гофроупаковки макулатура очищається, а потім обробляється і перетворюється на волокнисту суспензію. Після відбувається ще один етап очищення, потім оброблена маса згущується і відправляється в спеціальні паперо-або карторобні агрегати (гофроагрегати). Як і будь-який споживчий чи сировинний продукт, макулатура класифікована та стандартизована. В Україні її використання як вторинна сировина для виробництва картонних коробок регулюються двома основними документами: стандартом EN 643 (2002) – для продукції на експорт, а також ГОСТом 10700-97 – для внутрішнього ринку України. В Україні макулатура є основною сировиною для виробництва гофротари та гофроупаковки. Так, переважна більшість гофрованого картону та картонних коробок виготовляється саме з неї. Відповідно до ГОСТу 10700-97 для виробництва гофротари та гофроупаковки, а також споживчої тари в Україні використовується кілька груп та марок макулатурної сировини:

Група "А" - макулатура високої якості

марка МС-1А відходи виробництва білого некрейдованого паперу для письма та друку (крім газетного)
марка МС-2А
відходи виробництва всіх видів білого паперу у вигляді обрізків з лінівкою та чорно-білою або кольоровою смугою
марка МС-3А
відходи виробництва паперу із сульфатної невибіленої целюлози
марка МС-4А
використані паперові невологоміцні мішки

Група "Б" - макулатура середньої якості

марка МС-5Б
відходи виробництва та споживання гофрованого картону та його компонентів
марка МС-6Б
відходи виробництва та споживання всіх видів гофрованого картону та виробів з нього з нанесеною печаткою
марка МС-7Б
використана поліграфічна та паперово-білова продукція, виготовлена з білого паперу без палітурки, обкладинок та корінців

Група "В" - макулатура низької якості

марка МС-8В
відходи виробництва та споживання газет та газетного паперу
марка МС-9В
паперові гільзи, шпулі, втулки
марка МС-10В
литі вироби з паперової маси
марка МС-11В
відходи виробництва та споживання паперу та картону з просоченням та покриттям
марка МС-12В
відходи виробництва та споживання паперу та картону чорного та коричневого кольорів, папір з копіювальним шаром
марка МС-13В
відходи виробництва та споживання різних видів картону, білого та кольорового паперу (крім чорного та коричневого кольорів)
Утилізація макулатури має велике народногосподарське значення, тому що її застосування дозволяє економити деревну сировину та знижує вартість готової продукції (у тому числі листового та рулонного гофрокартону, картонних коробок та гофролотків). На сьогоднішній день в Україні макулатура в 2.5 рази дешевша, ніж звичайні волокнисті напівфабрикати. 1 тонна макулатури еквівалентна майже 4 м3 сировинної деревини.

Макулатурний картон , або «вторинка» – вид гофрованого картону на кшталт основної сировини. Може бути виготовлений тільки з макулатури, або з макулатури з додаванням целюлози і деревної маси в різних пропорціях. За щільністю структури поділяється на м'який макулатурний картон, середній картон макулатурний і жорсткий макулатурний картон.
Макулатурний картон та продукція, виготовлена з нього, коштують значно дешевше, ніж гофрокартон із первинної сировини. Однак жорсткість як самого картону, так і виробів з нього на 20-30% гірша, ніж у гофрованого картону з первинної сировини. Однак для виготовлення споживчої тари та упаковки показників та характеристик макулатурного картону більш ніж достатньо.
У документації та виробничій номенклатурі макулатурний картон позначається символами GD 2, а гофрований картон з первинної сировини, або первинка - GC 2.
Макулатурний прес – агрегат, або верстат, що використовується для пресування та пакетування будь-яких відходів або бракованої продукції, що утворюються під час виробництва виробів, споживчої тари та упаковки з гофрованого картону, всіх видів паперу, побутового сміття (ТПВ).
Являє собою виготовлений з металу (іноді – металу та дерева) контейнер середнього або великого розміру з гідравлічною або пневмонічною установкою, завдяки якій, власне, і відбувається пресування макулатури.
Макулатурна преса з гідравлічним способом пресування є найбільш вдалим видом макулатурного преса як такого. Оскільки коштують порівняно недорого на тлі аналогів, не вимагають особливого догляду, якогось особливого контролю та відмінно справляються зі своїм основним призначенням – пакетуванням макулатури та відходів целюлозно-паперового виробництва.
Малогабаритна тара та упаковка – будь-який вид транспортної тари та упаковки з гофрованого картону або паперу, габаритні розміри якого знаходяться в межах від 1 х 1 х1 мм до 1200 х 1000 х 1200 мм.
Марка гофрокартона – тип або вид гофрованого картону, що виділяється в окремий ряд параметрів серед інших видів картону.
Згідно з ГОСТом, марка готової одиниці рулонного або листового гофрокартону визначається складом сировини, використаної для виробництва його складових (співвідношення макулатура-целюлоза), та технічними умовами його виробництва (для тришарового гофрокартону – від Т-21 до Т-26, а для п'ятишарового – від П-30 до П-34). Марка гофрованого картону – це головний показник його рівня міцності та експлуатаційних характеристик. Так, чим вища марка гофрокартону, тим вища його міцність, стійкість до проколу та розриву, впливу низьких та високих температур, а також рівень допустимих статичних та динамічних навантажень.
Марашка – потрапляння сторонніх частинок та речовин на друкарську форму або кліше в процесі нанесення флексографічного друку, що спричиняє дефекти зображення на відбитку. Є технологічним шлюбом.
Матриця штанцева – фанерна основа з вставленими в нього лезами різальних та бігувальних (рилювальних) та перфоруючих ножів. Висота різальних ножів становить, як правило, 23.8 мм, а рилювальних – від 23.4 до 23.5 мм, залежно від товщини матеріалу, що висікається.
Крейдування картону (паперу) – технологічний процес, що застосовується у виробництві гофротари та гофроупаковки. Є нанесенням на лицьову поверхню будь-якого паперу або гофрованого картону (крейдування топлайнера) спеціального покриття, що містить колірний пігмент і клеючу речовину. Використовується для надання виробам більш презентабельного вигляду, а також додаткового захисту від різного роду зовнішніх впливів.
Механічна міцність упаковки – властивість будь-якого пакувального матеріалу з паперу або гофрованого картону чинити опір руйнуванню внаслідок впливу будь-яких статичних чи динамічних механічних навантажень.
Мікогофрокартон – один із найбільш затребуваних видів гофрованого картону для споживчої тари та упаковки. Є основним матеріалом для виготовлення картонних коробок складної форми висікання (самозбірних) . Характеризується невеликою висотою гофрованого шару (1.1 – 1.7 мм). Виготовляється з білим, бурим, хмарним та крейдованим топлайнером (лицьовим шаром). У міжнародній та українській класифікації позначається латинськими літерами "Е", "F", "R".
Багатооборотна тара та упаковка – вид транспортної тари та упаковки, розрахований на багаторазове використання. Вироби такого типу відрізняються гарною жорсткістю конструкції, стійкістю до зовнішніх впливів і не втрачають свої робочі властивості протягом тривалого безперервної експлуатації. Найчастіше така тара та упаковка виготовляється з п'яти- або семишарового гофрованого картону, проте деякі види тришарового гофрокартону також підходять для виробництва багатооборотної тари та упаковки (наприклад, 3-х шаровий гофрокартону Т-25).
М'яка тара та упаковка – будь-який вид тари та упаковки з гофрованого картону або паперу, форма та розміри якого змінюються при заповненні продукцією, що упаковується.

Н

Некрейдований картон – будь-який вид картону (у тому числі – гофрованого) без покриття, верхній шар (топ лайнер) якого виготовлений з натуральної деревини за допомогою хімічної обробки целюлози та видалення з її складу деревної маси. Надалі, у процесі виробництва, підвищення білизни лицьового шару продукції використовуються штучні оптичні відбілювачі, а підвищення гладкості — процес каландрування. Використання некрейдованих сортів гофрованого картону дозволяє отримати ідеально чітке повнокольорове зображення в процесі друку на упаковці логотипу, малюнка тощо. Функціональні властивості некрейдованого картону важливі анітрохи не менше, ніж друковані. Так, сорти цього виду картону обов'язково повинні пропускати повітря. Використовується некрейдований картон, як правило, для виготовлення скін-упаковок, упаковки для харчових товарів та продуктів харчування, наприклад, кондитерських виробів. Запечатується в 2-3 фарби (для досягнення найкращих результатів бажані нерозстроєні зображення). Згідно з Держстандартом України, некрейдований картон повинен відповідати таким вимогам:

  • щільність - від 220 до 430 г/м2
  • білизна - 82%
  • товщина - від 0,27 до 0,60 мм
  • жорсткість: поперечний напрямок - від 0,26 до 1,6 Н/см, поздовжній - від 0,75 до 4,8 Н/см

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн