Гофротара та гофроупаковка: терміни та поняття (С - У)

А - В Г - Е Е - З І - К Л - Н О - РС - У Ф - Ц Ч - Щ Е - Я

З

Складання упаковки – процес з'єднання частин та деталей будь-якого пакувального матеріалу в єдину конструкцію. Виготовляється як ручним, і автоматичним способом за заздалегідь заданою схемою (макет, креслення).

Семишаровий гофрокартон - пакувальний матеріал, що отримується шляхом склеювання листів плоского картону (лайнерів) з листами гофрованого паперу (флютингом). Складається з трьох гофрованих шарів (флютинг), двох зовнішніх плоских шарів (зовнішній лайнер) і двох внутрішніх плоских шарів (внутрішній лайнер).

Складна тара та упаковка – будь-який вид багатооборотної тари та упаковки з гофрокартону, конструкція якого дозволяє скласти виріб без порушень зчленування елементів та знову надати тарі первинної форми.

Скоба пакувальна – елемент кріплення пакувальної продукції . Є вигнутою у вигляді букви «П» тонкою металевою смугою, яка закріплюється на клапані картонної коробки за допомогою степлера або зшивної машини. Використовується для скріплення деталей картонної коробки, при складанні корпусу – загалом, на завершальному етапі виробництва гофротари та гофроупаковки. Використання скоб для скріплення елементів картонних коробок є більш затребуваною альтернативою фальцюванню, оскільки дозволяє надійно зшивати будь-які види гофрованого картону – 3-х, 5-ти та 7-ми шарового, і при цьому не порушувати товарний вигляд готового виробу. Власне кажучи, скоба – вид кріплення, який використовують у багатьох галузях промисловості, тому видів скоб існує безліч. У виробництві картонних коробок використовується лише кілька видів скоби - скоба зі спинкою круглого перерізу, а також скоба з вигнутими або прямими ніжками.

Слоттер (слоттор, слотор) – верстат, вид обладнання, що використовується при виготовленні картонних коробок, гофролотків та гофроящиків, чотириклапанних ящиків із гофрованого картону. Являє собою просікально-рилювальний верстат, за допомогою якого виконуються відразу дві технологічно важливі в процесі виробництва гофротари та гофроупаковки операції - просікання (або просікання) і рилювання (або поперечне рилювання). Слоттери бувають двох видів – слоттер та міні-слоттер. Загалом, між ними немає принципової різниці – обидва верстати мають загальне призначення (просічка та рилювання заготовок тари та упаковки з гофрованого картону). Різниця полягає лише у габаритах самого верстата та набору функціоналу, який він може забезпечити.

Опір площинному стиску - здатність будь-якого гофрованого картону або паперу демпфувати прямі статичні та динамічні навантаження. Показник формується виходячи з двох факторів: еластичності гофри та щільності матеріалу на 1 м2 площині, на яку спрямоване навантаження.

Опір продавлюванню – максимальний показник поздовжнього тиску, який може витримати будь-який гофрований картон чи папір. Вимірюється плавним збільшенням тиску, що додається до ділянки поверхні матеріалу під прямим кутом до моменту розриву.

Опір торцевому стиску - здатність будь-якого гофрованого картону чи паперу демпфувати торцеві статичні та динамічні навантаження. Показник формується виходячи з двох факторів: еластичності гофри та щільності матеріалу на 1 м2 площині, на яку спрямоване навантаження. Безпосередньо впливає на здатність гофрованого картону до штабелювання.

Верстат флексографічного друку ( машина флексографічного друку , флексографічна машина, флексомашина) – вид обладнання, що використовується у виробництві гофротари та гофроупаковки. Являє собою спеціальну машину, за допомогою якої на листовий або рулонний гофрований картон, а також на готові вироби з нього, наноситься зображення методом флексографічного друку. Верстат флексографічного друку дозволяє нанести чіткий ілюстрований одноколірний або багатобарвний друк, що у свою чергу робить таку упаковку не просто засобом зберігання тієї чи іншої продукції, а потужним засобом просування товару на ринку збуту. Для друку зображення на картонній тарі та упаковці використовується два види флексомашин: з листовою подачею матеріалу та з рулонною подачею матеріалу.

Т

Тангірна сітка – поліграфічний інструмент, який використовується при нанесенні друку на упаковку з паперу та гофрократону. Є штриховою сіткою з дрібних геометричних фігур і ліній для створення різних тонів одного кольору на відбитку. Також використовується як оформлювальний елемент рекламної та інформаційної продукції, і навіть як основний елемент під час виробництва географічних карт (наприклад, для заштрихування умовних зображень морів та його глибин).

Тара – будь-яка пакувальна продукція , що використовується для розміщення, транспортування та складування готової продукції або будь-яких інших предметів. До тари з гофрованого картону прийнято відносити чотириклапанні та самозбірні коробки , пачки та пакети, ящики, лотки, картонно-навивні туби, картонні гільзи, контейнери з гофрованого картону, картонні піддони (паллети), картонні бочки тощо.

Тарний картон – вид матеріалу, що використовується для виготовлення гофрованого картону (картон для плоских шарів та папір для гофрування). Залежно від типу сировини може бути вищого ґатунку (виготовляється із стовідсоткової целюлози) та першого ґатунку (виготовляється із макулатури). Також можливе виготовлення тарного картону із суміші волокон чистої невибіленої целюлози та макулатури. Залежно від типу картону та його призначення зовнішній верхній шар (топлайнер) може бути бурого, білого або хмарного кольору.

Телескопічна коробка - будь-яка коробка, виготовлена з гофрованого картону і складається з одного і більше елементів. Головна особливість – одна із частин коробки обов'язково є продовженням іншої частини.

Термоклей – вид клейового розчину, що використовується в процесі виробництва гофротари та гофроупаковки. Застосовується для виготовлення картонної упаковки, призначеної для зберігання товарів або предметів в особливих температурних режимах. Є синтетичним матеріалом, що кристалізується у звичайних температурних умовах і плавиться при розігріві. Має підвищену теплопровідність – порядку 1.4-1.6 Вт/м*К).

Тонер – барвник, що використовується для друку в копіювальних апаратах, ксероксах та лазерних принтерах. Використовується для створення видимого зображення.

Топлайнер – картон для плоских шарів гофрованого картону , простіше кажучи – гладка лицьова сторона будь-якого гофрованого картону. Відповідно до міжнародної номенклатури топлайнер ділиться на кілька видів за типом використаної сировини:

  • un-coated white top kraft liner – картон для плоских шарів гофрованого картону з білим покривним шаром, що виготовляється із чистої целюлозної сировини (білена целюлоза)
  • uncoated white top test liner – картон для плоских шарів гофрованого картону з білим верхнім шаром, що виготовляється з макулатури

Картон може виготовлятися з двох і більше шарів, при цьому він повинен мати гладкість машинну. У міжнародній практиці white top craft liner та white top test liner – два різні продукти, технічні характеристики яких мають суттєві розбіжності. І хоча ці види картону для плоских шарів є взаємозамінними, порівняння їх можливе лише за інтегрованим показником «ціна-якість». Крім того, при визначенні типу топлайнера слід розрізняти картон з білим покривним шаром та вибілений картон, який у міжнародній термінології називається топлайнером.

Транспортна тара та упаковка – вид тари з гофрокартону, основним призначенням якого є упаковка, зберігання та транспортування продукції. Виготовляється з одного або двох (кришка + дно) основних елементів та може бути забезпечена додатковими внутрішніми або зовнішніми елементами у вигляді амортизаторів, вкладишів, обічаків, грат. До транспортної тари може належати будь-який вид виробів із гофрокартону, якщо він призначений саме для транспортування та зберігання. Як правило, на транспортну тару наносять спеціальні умови, що регламентують її використання.

Трепінг – процес компенсації неточності відбитка зображення при нанесенні флексографічного друку на упаковку, в процесі якої між елементами зображення з'явилися зазори або відхилення між об'єктами, що перетинаються. Трепінг полягає у створенні вузької смужки змішування кольорів на межі об'єктів різного кольору. Застосовується як для одноколірного, так і для кольорового друку на упаковці.

У

Упаковка - засіб або комплекс засобів (предмети, матеріали та пристрої), що використовуються для забезпечення збереження продукції, товарів, сировини, будь-яких інших предметів у процесі транспортування, зберігання та використання. Також упаковкою називають сам процес та комплекс заходів щодо підготовки товарів предметів до транспортування, зберігання та використання. Розрізняють зовнішню та внутрішню, жорстку та м'яку упаковку товарів. Поняття «упаковка» включає основну упаковку (картонні коробки, ящики, гофроконтейнери тощо), а також допоміжні пакувальні елементи, засоби та матеріали, що забезпечують кращий захист упакованого товару або вантажу (обичайка, кришка та ін.), прокладочні та амортизуючі матеріали. Упаковка повинна забезпечити як кількісну безпеку продукції (захист від розкрадань під час транспортування та зберігання), так і якісну (збереження властивостей та унікальних якостей продукції, збереження товарного виду продукції). Крім того, важливим фактором використання упаковки (пакувальних матеріалів) є можливість надати упакованому товару або вантажу додаткову компактність, а також можливість використовувати упаковку як носій рекламної інформації про компанію (упаковка з логотипом, малюнком, печаткою).

Упаковка ГОСТ – зведення технічних правил та положень, що регулює виробництво та експлуатацію будь-якого виду гофротари та гофроупаковки на сьогоднішній день. Зміст цих положень диктується технічними вимогами до продукції, що упаковується, а також українським законодавством. Донедавна система ГОСТів була в Україні обов'язковою. Однак у грудні 2015 року Міністерство економічного розвитку України ухвалило постанову про відмову від системи обов'язкових ГОСТів, у тому числі Держстандартів з тари та упаковки з гофрованого картону, та перехід до 2018 року на європейську модель технічного регулювання, яка буде заснована на використанні технічних регламентів та добровільному використання стандартів.

Пакувальний папір у аркушах – пакувальний папір, що випускається у аркушах певного формату. Найчастіше нарізається з рулонного паперу в процесі перемотування. Використовується як обгортковий матеріал для пакування різних товарів та вантажів.

Пакувальна одиниця – будь-який вид продукції, виробів з гофрованого картону, що створюється шляхом з'єднання продукції, що упаковується, товару або вантажу безпосередньо з упаковкою. Допускається використання додаткових пакувальних матеріалів: скотч-плівки, стрейч-плівки, повітряно-бульбашкової плівки тощо.

Упаковування – процес підготовки продукції, товару чи вантажу до транспортування, зберігання, споживання чи реалізації, що полягає у поміщенні предмета в пакувальний матеріал шляхом складання, обгортання і насипання.

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн