Нанесення зображення на картонні коробки методом флексографічного друку (частина 2)

початок див тут

У першій частині статті про флексодрукарський метод нанесення зображення на картонні коробки та інші вироби з паперу, картону та гофрованого картону, ми розглянули загальні положення цієї технологічної операції. Тепер давайте трохи заглибимося в цю тематику і розглянемо флексографію докладніше – з погляду складових даної технології.


Як відбувається процес нанесення печатки на упаковку за допомогою флексоклішу?

Флексографическая печать на картонных коробках любых размеров недорого Харьков Киев Украина Як ви вже знаєте з попередньої частини статті, метод флексографії картонних коробок неможливий без використання спеціальних фітополімерних форм - кліше або флексокліше. Крім того, щоб зображення опинилося на упаковці, буде потрібно спеціальне обладнання, яке здійснить весь цей процес. Ну, і, зрозуміло, не обійтися без фарби або кількох фарб, якщо зображення передбачається кольоровим.

Безпосередньо друкований процес картонних коробок з печаткою відбувається у поєднанні цих трьох складових, а також може здійснюватися за допомогою робітника або контролера, напівавтономному режимі з частковим контролем робітника або декількох робочих, або може відбуватися в повністю автономному режимі. Це залежить від типу обладнання, за допомогою якого здійснюється друкований процес, але про це трохи пізніше, а поки що повернемося безпосередньо до друкованого процесу.

Будь-який фахівець знає, що флексодрук є методом прямого друку, при якому форма (кліше), покрита фарбою, переносить зображення безпосередньо на поверхню коробки. Тому від якості виготовлення флексокліше та від поводження з ним як у процесі роботи, так і поза ним залежить підсумкова якість друку на картонних коробках або іншій упаковці. Рельєфна друкована форма, що застосовується в процесі нанесення друку методом флексографії, виготовляється з пресованої гуми або фотополімерного матеріалу. При виробництві флексоформ можуть бути використані аналогові та цифрові методи. Як правило, основним матеріалом є поліуретан. При цьому рельєф кліше повністю повторює зображення на ескізі, однак у дзеркальному вигляді. Ці рельєфні області друкують зображення тому виступають над рештою поверхнею форми.

Флексографическая печать на картонных коробках любых размеров недорого Харьков Киев Украина Будь-яка флексодрукарська машина має спеціальні вали для передачі фарби на упаковку. Найбільш простий (хоч і дуже ефективний) спосіб такого друку являє собою набір послідовних технологічних операцій: спочатку фарба зі спеціальної ємності або кількох ємностей (для багатобарвного друку) подається на перший вал, потім з першого валу потрапляє на другий вал, який крутиться в дотику першим валом, а потім уже з другого валу потрапляє на флексокліш, який прикріплений до спеціального барабана, а він, у свою чергу, крутиться синхронно з першими двома валами. І на останньому етапі фарба з флексокліше наноситься на виріб, що фарбується, і відправляється в спеціальний відсік для сушіння, а потім вже ми отримуємо готові картонні коробки з одноколірною печаткою (або багатобарвною).

Важливо, що у багатьох випадках використовується швидковисихаюча фарба, і тому виробу достатньо кількох секунд, щоб фарба повністю висохла на ньому. У такому разі додатковий час для сушіння не потрібний.

У будь-якій флексодрукарській машині, як ви вже зрозуміли, обов'язково є мінімум два анілоксових вали, які використовуються для перенесення чорнила на опуклі частини флексоклішу. У свою чергу, у анілоксових валів є комірки, які переносять на форму певну кількість фарби, що регулюється в процесі налаштування агрегату та залежно від складності операції. Кількість осередків, що припадають на погонний сантиметр валика, може змінюватись в залежності від виду друкованої продукції та необхідної якості.

Флексографическая печать на картонных коробках любых размеров недорого Харьков Киев Украина До слова, назва «анілоксовий» запозичена з назви чорнила, яке використовувалося в цьому процесі до 1950-х років. Анилоксове чорнило виготовлялося з анілінових фарб, які, як пізніше виявилося в 1950-х роках, є небезпечними для здоров'я. Валік, який переносить чорнило, досі називають аніліновим, навіть незважаючи на те, що анілінові фарби більше не використовуються у флексодруку.


Види та типи флексодрукарських машин для друку на картонних коробках

Другою важливою складовою друку зображення на картонних коробках методом флексографії є наявність спеціального обладнання, яке цей процес запустить. Такі агрегати називаються флексодрукарськими машинами, або флексомашинами.
Флексодрукарські машини є ротаційними агрегатами і можуть бути трьох основних типів:
  • друкарські машини ярусного типу;
  • друкарські машини секційного типу;
  • друкарські машини планетарного типу
Більш детально про кожен з цих трьох типів флексодрукарських машин ми розповімо в окремих статтях, присвячених обладнанню, що використовується в процесі виготовлення тари та упаковки з гофрованого картону. А зараз дамо лише коротку характеристику, необхідну для загального розуміння процесу флексодруку на коробках з гофрованого картону.
продовження див тут

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн