Трафаретний друк зображення на тарі та упаковці: шовкографія та все, що з нею пов'язано (частина 1)

У попередніх статтях нашого блогу редакція інтернет-магазину "Експрес Упаковка" почала знайомити наших читачів із можливими способами нанесення зображення на картонну тару та упаковку . Перший блок статей друку на упаковці був присвячений флексографії, ознайомитися з даним матеріалом ви можете тут . А сьогодні ми розповімо вам про другий досить популярний спосіб нанесення зображення на упаковку - трафаретного друку, або, як її ще називають, шовкографії. І за традицією почнемо з роз'яснення загальних положень і з'ясуємо, що таке шовкографія і причому тут взагалі трафарет.


Що таке шовкографія? Чим вона відрізняється від флексодруку?

Потребительская и транспортная гофротара любых размеров с печатью недорого Харьков Киев Украина Шовкографія, або трафаретний друк - це один з основних способів нанесення одноколірного або багатобарвного зображення на тару, упаковку та інші предмети з різних матеріалів. Основною особливістю даного методу друку є використання трафаретної форми, крізь яку фарба або кілька фарб потрапляють на друкарську поверхню, наприклад, картонних коробок самозбірних і перетворюються на зображення. Як формний матеріал у шовкографії використовуються спеціальні моноволоконні поліефірні, поліамідні (нейлонові) або металеві сітки частотою 4—400 ниток/см і товщиною приблизно 40—500 мкм. Отвори та інші подібні елементи формують безпосередньо на трафаретній сітці фотохімічним способом. Для виготовлення друкованої форми може бути використаний як сухий плівковий фотошар (капілярна плівка), так і рідка фотоемульсія, що висушується на сітці після нанесення, а також комбінування цих двох способів. У звичайному стані фотошар змивається водою. Після експонування УФ-випромінюванням (довжина хвилі 360-420 нм) фотошар полімеризується і перестає змиватися водою, за винятком ділянок, що не зазнали опромінення (закриті зображенням позитиву). Ділянки зі змитим фотошаром стають друкованими елементами для гофротари . Безпосередньо саму печатку роблять спеціальними ракелями з поліуретановим полотном, ведучи його по верхній (ракельній) стороні сітки (трафарета). Таким чином, фарба строго дозовано проходить крізь сітку в тих місцях, де немає фотоемульсії. Після здійснення всіх друкованих операцій друкарські форми (сітки) йдуть на регенерацію (змивання фотополімерного шару) і потім знову використовуються в пресі.

Потребительская и транспортная гофротара любых размеров с печатью недорого Харьков Киев Украина На відміну від того ж флексографічного друку, трафаретний друк є більш універсальним і використовується для друку малюнка в багатьох сферах промисловості, вона не обмежується тільки упаковкою і тільки гофрокартоном. Шовкографія дозволяє наносити фарби різної консистенції на поверхні із абсолютно різною текстурою. За допомогою шовкографії на упаковці не тільки з'являються одноколірні, монохромні або різнокольорові зображення.

Особливо цінується шовкографія за те, що на матеріал (не тільки гофрокартону чи папір) можна наносити різнокольорові фарби практично будь-якої товщини - у 10 або навіть більше разів, ніж при офсетному чи флексографічному друку. Це дає шовкографу можливість створити рельєфне барвисте зображення. Товщина шару фарби на матеріалі залежить від кута та нахилу ракелю, а також від сітки. Крім того, якість трафаретного друку залежить від контакту ракелі з сіткою і контакту сітки з матеріалом, що друкується.

Тобто і флексодрук, і трафаретний друк (шовкографія) служать для однієї і тієї ж мети - друку зображення. Однак технологія, завдяки якій, власне, це зображення "виявляється" на упаковці застосовується зовсім різна. Якщо при флексографії в кінцевому підсумку фарба потрапляє на флексографічну форму, яка вже друкує зображення на поверхні картонних коробок , то в процесі шовкографії фарба протікає крізь трафаретну форму і таким чином формує зображення. Зовсім інший принцип.

При цьому шовкографія поділяється на два види і щодо одноколірного друку, і щодо багатоколірного друку на упаковці. Так, на ті ж самозбірні коробки з гофрокартону трафаретний друк можна нанести контактним або безконтактним способом. В принципі, з назви зрозуміло, що при безконтактному способі трафаретного друку друкований матеріал (у нашому випадку - поверхня картонної тари ) не торкається трафарету (фарба передається з форми за допомогою електростатичних сил), ну а при контактному - навпаки (трафарет знаходиться на друкованому) матеріалі, а фарба подається ракелем).

Другою важливою відмінністю шовкографії та флексодруку є те, що на несення трафаретного друку на упаковку можливо навіть вручну. Зрозуміло, це не надто ефективно, а тому всі великі виробники упаковки користуються спеціальними машинами, але все ж таки це можливо і це важливо відзначити.

продовження див тут і тут

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн