Картон: основні властивості. Грамаж картону та товщина картону. Як виміряти товщину картону? (Частина 3)

початок див тут

Картон, картон гофрированный, гофрокартон У першій статті про основні характеристики картону ми зупинилися на тому, що товщина картону є поряд із грамажем картону однією з найважливіших характеристик.

Правильно обчислити товщину картону або паперу потрібно в багатьох ситуаціях, чи то в домашній обстановці, чи на виробництві. А оскільки картон і папір – це досить тонкі та тендітні матеріали, то і вимірювати їх товщину слід вкрай акуратно та дбайливо. Ну, а про важливість виміряє товщину картону в точності до сотих міліметра і говорити не доводиться.

Загалом, щоб правильно і чітко виміряти товщину картону, найкраще використовувати спеціальні точні вимірювальні прилади або пристрої. Найбільш підходящими з них є мікрометр та штангенциркуль. І в цій статті ми розглядатимете метод вимірювання товщини картону за допомогою мікрометра.


Що таке мікрометр для виміру товщини картону?

Для початку давайте визначимося, що ж таке мікрометр для вимірювання товщини картону в цілому, і двошарового гофрокартону в рулонах і тришарового гофрованого картону в листах , який можна купити оптом чи в роздріб за дешевою ціною в Харкові, Києві та інших містах України, зокрема.

Мікрометр – універсальний прилад, призначений для вимірювання будь-яких розмірів абсолютним або відносним контактним методом в області малих розмірів з низькою часткою похибки (від 2 мікрон до 50 мікрон – залежно від діапазону та класу точності), перетворювальним діапазоном якого є мікропара «гвинт – гайка».


Які види мікрометрів для обчислення товщини картону?

Залежно від конструкції (форма корпусу, форма вимірювальних поверхонь) або призначення (вимірювання товщини листів, наприклад картону тришарового або двошарового , зубів зубчастих коліс) мікрометри поділяються на кілька типів: гладкі, важільні, листові, трубні, дротяні, призматичні, канавкові, різьбомірні, зубомірні та універсальні.

Також дуже поширеним видом мікрометра, а якщо точніше девайсом для мікрометра, є спеціальна трубна насадка з кулькою діаметром 5 міліметрів на п'ять гладких мікрометрів, яка дозволяє виконувати вимірювання аналогічні трубним мікрометром.

У Харкові, Києві та інших містах України ви можете купити мікрометри для вимірювання товщини картону ручного або настільного типу. Відрізняються вони за принципом роботи, що цілком зрозуміло з назви, тому особливо зупиняти на їхньому описі ми не будемо.

Також мікрометри для вимірювання товщини двошарового гофрокартону в рулонах або тришарового картону гофрованого в листах, який можна купити за низькою ціною оптом або в роздріб у Харкові, Києві та інших містах України, поділяються на цифрові та стрілочні. Відмінності між ними, а також принцип роботи загалом такі ж, як і у випадку зі штангенциркулями, про які ми вже розповідали , тому повторюватися не будемо.

Однак сказати про те, що цифрові мікрометри здатні максимально точно і швидко виміряти товщину гофрованого картону або будь-якого іншого, обов'язково варто. Крім того, цифрові мікрометри для картону мають цілу низку переваг перед стрілочними пристроями:

  • виставлення на нуль одним натисканням кнопки
  • можливість відносного виміру (установка нуля у будь-якій точці вимірювального діапазону)
  • перемикання між дюймовою та метричною системами вимірювання
  • багато моделей цифрових мікрометрів мають можливість синхронізації з персональним комп'ютером або планшетом «по натисканню кнопки» або автоматично – через заздалегідь встановлений інтервал часу. Зазначимо, що така функція мікрометрів з'явилася завдяки старанням однієї з харківських IT-компаній.


Характеристика мікрометра для вимірювання товщини картону

Як ви зрозуміли, мікрометри, як і будь-які інші точні прилади, бувають різні. Тому не дивно, що не кожна модель мікрометра підходить для вимірювання товщини двошарового гофрованого картону в рулонах або тришарового картону в листах , які можна купити оптом чи в роздріб у Харкові, Києві та інших містах України.

Мікрометр для вимірювання товщини картону повинен відповідати низці вимог:

  • мікрометр повинен бути зі статичним навантаженням і мати дві круглі гладкі робочі пластини, між якими поміщають вимірюваний зразок паперу або картону
  • тиск, що чиниться на випробуваний зразок при вимірюванні товщини, має бути 100±10 кПа
  • пластини мають бути паралельними одна одній; одна з них – опорна, має бути закріплена нерухомо, а інша – переміщатися у напрямку, перпендикулярному до площини нерухомої (опорної) пластини
  • одна з пластин має бути діаметром 16,0±0,5 мм, а друга пластина - розміром, що забезпечує повний контакт з усією площею протилежної пластини при встановленні вимірювальної шкали мікрометра на нульову позначку. Площа контакту вимірювальних поверхонь у разі дорівнює 200 мм.


Крім того, мікрометр для вимірювання картону повинен відповідати певним метрологічним характеристикам:

Метрологічна характеристика мікрометра
Допустиме значення характеристики
Похибка вимірювання
±2,5 мкм або ±0,5% показання приладу
Похибка відхилення від паралельності пластин
5 мкм або 1%
Схожість результатів випробування (середнє квадратичне відхилення)
1,2 мкм або 0,5%

Важливо! Максимальне допустиме значення характеристики мікрометра є найбільшим із двох значень.

Тобто, як ви могли помітити, спосіб вимірювання товщини двошарового рулонного картону або гофрованого тришарового картону в листах, а також будь-якого іншого картону за допомогою штангенциркуля дуже ефективний і дуже практичний. Однак, якщо після прочитання цієї статті ви все ще не можете самостійно визначити потрібну товщину картону, скористайтеся безкоштовними послугами наших менеджерів. Просто зателефонуйте по одному з телефонів, вказаних на сайті інтернет-магазину «Експрес Упаковка» і задайте всі питання, що вас цікавлять.

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн