Лайнер або картон для плоских шарів гофрованого картону (частина 2)

початок див тут

Говорячи про лайнер, або про картон для плоских шарів гофрованого картону , ми з вами в першій частині статті зупинилися на стандартизації цього сировинного матеріалу в європейських країнах. Давайте тепер максимально докладно розглянемо ці види та типи картону для плоских шарів, а також поговоримо про їх схожості, відмінності, види та типи. Отже, почнемо.


Міжнародна стандартизація картону для виробництва плоских шарів листового та рулонного гофрованого картону

Изготовление картона и гофрокартона любых размеров недорого Харьков Киев Украина Отже, згідно з класифікацією FEFCO (European Federation of Corrugated Board Manufacturers), картон для виготовлення гладких шарів гофрованого картону може бути двох основних типів:

  • крафт-лайнер;
  • тест-лайнер.

Перший варіант, крафт-лайнер, являє собою плоский картон, що на 80% складається з волокон целюлози. На решту 20% припадає різноманітні і не завжди однакові (залежить від виду крафт-лайнера) суміші з первинних волокон деревної целюлози та вторинної сировини. Також туди може входити безліч компонентів, серед яких напівцелюлоза, целюлоза різних способів варіння, макулатура, деревна маса, а також солома, льон, очерет, коноплі та інше. Головною ж умовою виготовлення крафт-лайнера є дотримання пропорційної частки первинних і вторинних волокон – загальна частка вторинних волокон не повинна перевищувати 1/5 від загальної кількості компонентів. В іншому випадку матеріал не може називатися крафт-лайнером. Крім того, існує правило, згідно з яким, якщо крафт-лайнер виробляється на 100% целюлози, отриманої сульфатним способом, такий матеріал отримує назву топ-лайнер. Однак, щоб не заплутатися, топ-лайнером зазвичай називають будь-який лицьовий шар листового або рулонного гофрокартону.

Крафт-лайнер за своєю структурою є багатошаровим матеріалом. Залежно від особливостей технології виробництва даного матеріалу, а також можливостей використовуваної для виробництва техніки, кількість шарів крафт-лайнера може змінюватись від двох до восьми. Однак найбільш поширеним є двошаровий варіант, оскільки ціна його виготовлення найнижча, а технічні характеристики досить високі. У такій конструкції базовий шар виготовляється із вторинного волокна, а зовнішній – з довговолокнистих первинних волокон.

Изготовление картона и гофрокартона любых размеров недорого Харьков Киев Украина Основною сферою застосування крафт-лайнера є виробництво листового тришарового, п'ятишарового та семишарового гофрованого картону різних марок, який згодом використовується для виготовлення транспортної та споживчої гофротари та гофроупаковки. Зокрема, крафт-лайнер застосовують для виготовлення чотириклапанних коробок , гофролотків, гофроящиків, архівних коробів, коробок складної висікання тощо. Також важливо відзначити, що крафт-лайнер застосовується при виготовленні гофрованого картону, до якого пред'являються підвищені вимоги міцності та експлуатаційні. Наприклад, розривне зусилля, граничні статичні та динамічні навантаження тощо.

Другий тип картону для плоских шарів гофрокартону це тест-лайнер. Він, як і крафт-лайнер, обов'язково повинен мати багатошарову структуру. У виробництві тест-лайнера використовуються такі самі компоненти, але тільки в інших пропорціях. Одна з головних відмінностей даного матеріалу полягає в тому, що найчастіше його поверхня (зовнішній шар) у процесі виробництва піддається додатковій обробці. Це може бути поверхневе проклеювання, обробка спеціальними добавками та інше. Даний технологічний процес використовується для отримання додаткових властивостей та якостей картону, таких як водовідштовхувальні властивості, стійкість до корозії, морозостійкість тощо. Вироби з картону такого типу зазвичай використовуються в спеціальних температурних режимах, для упаковки різноманітних хімічно активних матеріалів і т.п.

Изготовление картона и гофрокартона любых размеров недорого Харьков Киев Украина Відповідно до міжнародної стандартизації картон для виготовлення плоских шарів гофрокартону – тобто лайнер, може бути наступних видів:

  • (kraft) - з целюлозних волокон;
  • Т (test 3) – повністю складається з вторинних волокон;
  • Т2 (test 2) – з частково перероблених волокон;
  • С (chip) - виготовлений переважно з макулатури (85% і більше);
  • WT (white top) - лайнер, виконаний з вторинних волокон і має верхній крейдований шар;
  • OY (oyster) – крапчастий тест-лайнер;
  • BW (fully bleached white) – є крафт-лайнером, виготовленим із біленої целюлози;
  • MK (mottled kraft) – лайнер білого кольору з вкрапленнями.

Дані умовні позначення активно використовуються у світовій практиці, і якщо ви раптом вирішили віддати перевагу купівлі сировини для виробництва гофрованого картону з країн Європейського Союзу чи Америки, то вам обов'язково варто їх запам'ятати.

У продовженні цієї статті, яка з'явиться на сторінках блогу інтернет-магазину «Експрес Упаковка» найближчим часом, ми закінчимо нашу розповідь про види та стандарти картону для виробництва плоских шарів гофрованого картону, які діють у Європейському просторі, та перейдемо до розбору правил виготовлення картону для плоских шарів гофрокартону, які є основними країн СНД.

продовження див тут

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн