Історія розвитку паперу: від папірусу в давнину до целюлозного крафт-паперу сьогодні (частина 1)

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина Сьогодні дуже складно уявити повсякденне життя без паперу чи паперових виробів. За останні п'ятдесят років різні паперові товари стали буквально, вибачте за штамп, невід'ємною частиною нашого життя. Хтось не може обійтися без щоденної поліграфічної продукції, комусь так само обійтися без нової книги, для когось паперові шпалери - це не просто частина інтер'єру, а засіб заробітку на життя. "Папір - винахід не менш чудовий, ніж друкарство, для якого він служить основою. Розвиток паперового виробництва йшов повільно, і історія його вкрита мороком", - говорив відомий французький письменник Оноре де Бальзак. Ну, а для нас із вами практично неможливо уявити своє життя без паперової упаковки. Щодня такого роду вироби використовуються нами в різних цілях: хтось використовує споживчу паперову тару, хтось займається організацією квартирних або офісних переїздів, а тому постійно потребує транспортних картонних коробок підвищеної міцності, хтось щоранку застилає прилавок спеціальним папером для продажу. продуктів, для когось щодня буквально немислимий без поштових відправлень, а тому поштові картонні коробки або бандерольні конверти з крафт-паперу для нього є щоденною потребою. І це далеко не вага список.

Як бачите, сфера застосування паперової тари та упаковки , а також інших виробів з паперу дуже велика і різноманітна. І, що найцікавіше, така популярність паперової продукції виникла не сьогодні і не вчора, а багато років тому. І з того часу популярність паперових матеріалів лише зростає, незважаючи навіть на бурхливий розвиток виробництва аналогів паперових товарів із синтетичних матеріалів. Саме тому редакція блогу інтернет-магазину "Експрес Упаковка" вирішила присвятити великий оглядовий матеріал паперу та паперовим виробам різного типу. Причому, не тільки упаковки, в цій статті ми простежимо, як розвивалася целюлозно-паперова галузь з давніх-давен і до наших днів, і подивимося, що ж у результаті вийшло на сьогоднішній день.


Історія виникнення паперу

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина Технології виготовлення папероподібних матеріалів, таких як папірус, береста, пергамент та інших, були відомі людству задовго до появи першого опису виробництва «класичного паперу». Однак першим матеріалом, який використовувався для письма, був папірус. З'явився і поширився папірус в Стародавньому Єгипті, а пізніше став використовуватися на всьому просторі античного світу. Для виготовлення папірусу використовувалася однойменна водно-болотна рослина (Cyperus papyrus), що належить сімейству Осокові. Використовувався Єгипті щонайменше з III тисячоліття до зв. е.., в античному світі з'явився приблизно з VII століття до н.е. Був у використанні до XII століття, коли був повністю витіснений папером як матеріал для письма. Втім, на той час папірус не зник безслідно, оскільки папір стали називати "папірусом" багато європейських народів. Технологію виготовлення папірусу було приблизно реконструйовано у другій половині XX століття, проте він використовується переважно у туристичній сфері для виготовлення сувенірів.

Папір у більш-менш класичному вигляді винайшли в Китаї в II ст. до н.е., а вже в 76-му році н.е. її застосовували виготовлення книг. Для того, щоб отримати папероподібний матеріал, у Китаї використовували сировину з бамбука, пеньки або шовку, який виготовляли із бракованих коконів шовкопряда. Ця технологія з торговцями згодом проникла у сусідні країни, де набула свого розвитку. Наприклад, древні індуси використовували природний процес утворення листа папероподібного матеріалу в калюжі води після дощу з відходів життєдіяльності великих травоїдних тварин, наприклад, слонів. І, що примітно, фабрики, які випускають такий папір, існують в Індії та Таїланді досі.

Однак бамбук був важкий, а шовк — доріг, папір з таких волокон легко намокав і був неміцним, а тому потреби в більш доступному матеріалі не зникла. Вважається, що папір винайшов китаєць Цай Лунь. Коли його призначили міністром-радником імператора і доручили придумати більш дешевий та технологічний спосіб виготовлення паперу. Процес пошуку більш доступної технології виробництва паперу привів його, ви не повірите, до ос. Тонкий, але міцний матеріал, з якого були виготовлені гнізда ос, найбільше підходив для того, що він шукав. Матеріалом для будівництва служили омертвіла деревина та рослинні волокна, які вони збирають звідусіль - наприклад, з колод, парканів та дерев'яних будматеріалів. Це насичена целюлозою сировина комахи ретельно пережовують і змочують клейкою, багатою на білки слиною. Слина ос, крім змочування, надає волокну водовідштовхувальні властивості (білкове проклеювання колагеном, (також, можливо, воском (пилок), або крохмалем (перетравлене листя)) або їх сумішшю в слині оси). Потім розм'якшена волокниста маса, висихаючи, перетворюється на світлий, твердий і досить міцний папір. Цай Лунь розтовк волокна і, провівши сотні дослідів, дійшов висновку, що щось подібне можна зробити з кори тутового дерева, конопляного лику, підірваних рибальських мереж та старих тканин, волокна шовковиці, деревної золи. Все це він змішав з водою і виклав масу на форму (дерев'яна рама і сито з бамбука). Після сушіння на сонці він розгладив цю масу за допомогою камінців. В результаті вийшли міцні аркуші паперу . Вважається, що «класичний» папір , з проклейкою в масі, був створений Цай Лунем в 105 році н. е.

продовження див: частина 2 , частина 3 і частина 4

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн