Історія розвитку паперу: від папірусу в давнину до целюлозного крафт-паперу сьогодні (частина 4)

початок см: частина 1 , частина 2 і частина 3

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина Залежно від методу виробництва, виходу геміцелюлоз (речовин, подібних до целюлози, але з меншою молекулярною масою) і лігніну (інкрустуючої речовини), отримують різні напівфабрикати: деревну масу, напівхімічну масу (напівцелюлозу), небілену, білену і облагорож. Для зниження гідрофільності та гігроскопічності (вбирання при змочуванні та поглинанні води з повітря) папір проклеюють гідрофобними (з водовідштовхуючими властивостями) смолами та парафінами. Для підвищення міцності, гладкості (зменшення ворсистості), стійкості до вищипування (липкою фарбою при друкуванні) та стирання найбільш ефективне поверхневе проклеювання в клеїльних пресах крохмальним, карбоксиметилцелюлозним та ін. Проклеювання також необхідне для офсетного, картографічного, фототипного, форзацного, обкладинкового, креслярського, письмового та ін. паперів, які зволожуються під час друкованих процесів або при користуванні. До речі, в залежності від ступеня проклеювання розрізняють папір слабоклеєний , клеєний і висококлеєний. У паперову масу вводять наповнювачі - білі порошкоподібні нерозчинні у воді мінеральні речовини: каолін, сірчанокислий барій, тальк, двоокис титану та ін. .

У сучасних реаліях найбільш затребуваний будь-який папір, який дає можливість надрукувати одноколірне або багатобарвне зображення високої точності . Для цього в процесі виробництва в папері формують підвищений вміст наповнювачів - так звану зольність. Крім того, для хорошого продрукування відбитку зольність теж важлива, оскільки її рівень підвищує або навпаки знижує пластичність паперу, а при глибокому друку зольність взагалі сприяє кращому поглинанню фарби і її кращому розтіканню на відбитках. За змістом наповнювачів розрізняють мало-, середньозольний, підвищеної зольності та високозольний папір . Для отримання глянцевого паперу різної густини на поверхню крейдованого паперу наноситься біла пігментно-клейова композиція. Папір машинної гладкості, що має матову поверхню, застосовують переважно для друкування текстових або штрихових ілюстрацій видань, а каландрований і висококаландрований - для тонових (растрових) зображень.

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина На сьогоднішній день, крім можливості друку на папері тих чи інших зображень, найважливішими показниками для паперу є маса 1 м2, товщина, щільність, міцність, гладкість, пористість, білизна, непрозорість, відтінок, вартість та ін. Листовий та рулонний пакувальний папір для випускається з вагою площі 30-150 г/м2. А вище 150 гр/м2 – вже вважається картоном, тобто товстим, щільним папером.

Загалом же сьогодні фахівці виділяють кілька основних сфер застосування паперу, і на підставі цього групують різний папір у типи та види:

  • папір для письма та друку (книги, журнали, газети, канцтовари);
  • оздоблювальний папір (шпалери та шпалери);
  • папір для творчості (орігамі, пап'є-маше, аплікації);
  • папір як пакувальний матеріал (етикетки, рулонний пакувальний папір , паперові мішки та пакети);
  • папір як сировина для виробництва упаковки (папір для гофрування, картон для плоских шарів багатошарового гофрованого картону);
  • папір для виробництва засобів особистої гігієни (рушники, серветки, хустки, туалетний папір);
  • папір як волокнистий фільтруючий матеріал (фільтрувальний папір);
  • папір як ізолятор під час виробництва конденсаторів;
  • папір для виробництва гетинаксу (електроізоляційний шаруватий пресований матеріал, що має паперову основу, просочену фенольною або епоксидною смолою, використовується для виробництва різних плат);
  • грошовий папір;
  • папір для нанесення хімічних реактивів (фотопапір, індикаторний папір, наждачний папір).

І це далеко не весь список видів паперу, які активно використовуються в сучасному повсякденному житті. В цілому ж, папір і вироби з нього займають справді важливу роль у сучасному світі і навіть із розвитком комп'ютерної галузі значення паперу для людини не стало меншим.

На цьому ми, мабуть, закінчимо першу частину оглядової статті, присвяченій паперу та паперовим матеріалам . Найближчим часом ми знову повернемося до цієї теми та познайомимо вас із найбільш затребуваними сьогодні видами паперу. Починаючи від пакувального крафт-паперу та закінчуючи туалетним папером та іншими видами паперу для побутового використання. Слідкуйте за оновленнями блогу інтернет-магазину "Експрес Упаковка".

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн