Популярні види паперу: що таке документний та баритовий папір

Який папір найпопулярніший? Огляд найбільш затребуваних видів паперу (частина 2)

початок див тут: частина 1

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина За своїми технічними характеристиками письмовий папір може бути щільністю від 45 до 80 гр/м2. Виготовляється, як і якісний крафт-папір , із чистоцелюлозної сировини, іноді з додаванням бавовняного лінту у певній пропорції залежно від необхідного ступеня білизни виробу. Папір може бути і кольоровим, тобто іншого кольору, крім білого. Однак у будь-якому кольорі письмовий папір обов'язково повинен бути машинної гладкості або каландрований.

Окремо варто згадати, що письмовий папір офіційно визнаний як папір для друку на офісній техніці. Через свою щільність, вона вважається найдешевшим і найпростішим видом офісного паперу і відноситься до класу "С" (що навіть гірше, ніж макулатурний пакувальний папір ), проте згідно з міжнародними стандартами ISO і CIE все ж таки може використовуватися як папір для офісного друку.


Найбільш популярні види паперу: документний папір

Документний папір - це висококлеєний вид паперу, який використовується виготовлення різних документів (грошові знаки, облігації, банківські чеки). Такий папір характеризується особливою довговічністю та високою якістю друкованого відбитка. Часто документний папір виробляється з нанесенням різних водяних знаків, які є визначення ідентичності і справжності тієї чи іншої документа тощо.

Виготовляють папір для документів такого типу (для документів може використовуватися і інший папір, не тільки цей; тут, скоріше, справа в тому, що цей папір використовують виключно як документний і ніяк інакше) з деревної целюлози на основі льонопінькових і бавовняних волокон. Характеризується документний папір малим рівнем зольності, високим вмістом клейової маси, а також високим рівнем опору до зовнішніх дій різного роду.

На сьогоднішній день використання документного паперу суттєво знизилося порівняно з показником, скажімо, двадцятирічної давності, оскільки багато документів тепер зберігаються в електронному вигляді, а отже, і потреба в такому папері просто відпадає. Проте, навіть сьогодні такий папір використовують для створення документів багаторічного терміну зберігання в бібліотеках, архівах та інших спеціально призначених для цієї мети приміщеннях. Навіть при тривалому зберіганні документний папір зберігається без значної зміни своїх властивостей та відрізняється особливою довговічністю. Яскравим прикладом такого використання є паперові архіви різних силових відомств, судів тощо установ, у яких і сьогодні критично важлива інформація багаторічної давності. Що цікаво, за своєю довговічністю документний папір набагато перевершує всі види пакувального паперу , навіть за меншої щільності.


Найбільш популярні види паперу: квитковий та афішний папір

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина Цей вид паперу є, мабуть, одним із найбільш затребуваних у всьому світі. Специфіка використання такого паперу хоч і дуже вузькопрофільна, проте кількість людей, які купують квитки на ті чи інші заходи, дуже велика. Звичайно ж, сьогодні все більше і більше стають популярними електронні квитки тощо, однак і паперові аналоги також часто використовуються.

Згідно з ГОСТом 17586-80, квитковий папір відокремлений від афішного (за своєю міцністю такі папери йдуть на одному рівні з пакувальним крафт-папером , але "живуть" довше), проте на практиці часто ці папери використовуються в одних і тих же цілях, є взаємозамінними і часто їх навіть плутають. Білетний папір є слабоклеєним малозольним або середньозольним видом паперу, як правило, природною білизною (рідко - кольоровими паперами), машинною або односторонньою гладкістю, призначений для друку квитків, абонементних талонів та інших аналогічних бланків способом високого друку. Поділяється на кіноквитковий візерунковий папір та інший квитковий папір. З іншого квиткового паперу зазвичай виготовляються рулончики з вже надрукованим місцем виробництва, компанією збуту, вартістю. Пізніше друкується номер квитка. Рідше (поза ГОСТом) - окремі листи по 5 або 10 квитків розташуванням у стрічку. Папір кіноквитковий візерунковий використовується для роздруківки афіш, кіноквитків; вона має більшу гладкість.

Афішний папір, у свою чергу, є слабоклеєним середньозольним папером машинної або односторонньої гладкості, яка використовується тільки для друкування афіш та іншої зовнішньої реклами. Афішний папір через особливості його використання (робочої у виробах із цього виду паперу є лише одна сторона), випускається одностороннім крейдованим папером і зазвичай має щільність від 100 до 150 гр/м2. Як правило, папір цього виду має високу водостійкість і вологоміцність (у цифрових значеннях трохи поступається крафт-паперу середньої щільності) , непрозорістю, високими друкованими характеристиками. До речі, цікавим фактом тут є її назва англійською мовою "poster paper", через яку її також у нашій країні часто називають просто "постер".


Найбільш популярні види паперу: баритовий (баритований) папір та фотопапір

Цей вид паперу є основним засобом для фотографій. Власне, це і є фотопапір. Можна з різного боку говорити про те, чи є баритовий папір фотопапером або його основою, на який потім накладаються додаткові елементи, так чи інакше - такий папір використовують тільки для фотознімків і це факт.

За своєю природою баритовий папір буває білого кольору або підцвічений барвником з баритовим (з сірчанокислого барію) покривним шаром, нанесеним на чистоцелюлозну, малозольну, висококлеєну основу підвищеної білизни для покращення якості поверхні. Характерною особливістю фотопаперу є досить висока товщина порівняно з більшістю інших видів паперів нашого списку. Власне, і щільність такого паперу зазвичай десь на рівні картону, тобто досягає 150 гр/м2.

продовженням див тут: частина 3 і частина 4

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн