Який папір найпопулярніший? Огляд найбільш затребуваних видів паперу (частина 3)

початок див тут: частина 1 і частина 2

Якщо ж говорити про специфічні особливості баритового паперу, то вони повністю йдуть в одному руслі з основним призначенням такого паперу. Ну, наприклад, проявлення фотографій здійснюється в розчині рідини. Макулатурний пакувальний папір у воді нехай не відразу, але згодом розмокне та зіпсується, але не баритовий. Крім того, цікавим є той факт, що при висиханні баритовий папір має властивість скручуватися. Цю проблему фотолюбителі та фотографи вирішують різними способами, наприклад, за допомогою гліцерину тощо.


Найбільш популярні види паперу: ватман та ватманський папір

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина Ватманський папір можна придбати практично в будь-якому магазині канцелярських товарів. Проте тут слід розуміти, що словом " ватман " може називатися як, власне кажучи, ватманська папір, а й інший папір формату А1. В принципі, це не зовсім правильно, і ватман – це насамперед ватманський папір, а не якийсь формат, чи густина паперу .

Ватманський папір є креслярським папіром ручного відливу, найчастіше вищого гатунку і білого кольору, або принаймні з високим рівнем білизни. Виготовляється на основі механічно обробленого ганчір'я (ганчіркової напівмаси) з поверхневим проклеюванням. Без яскраво вираженої фактури, щільна, відрізняється великим опором до стирання та шорсткою поверхнею. Призначена для креслярських робіт, що виконуються олівцем, тушшю та акварельними фарбами.

Назва "ватман" до такого паперу прикріпилася завдяки її винахіднику. Ватманський папір вперше був виготовлений у середині 1750-х років в Англії Джеймсом Ватманом (Уатменом) -старшим (англ. James Whatman), який увів нову паперову форму, що дозволяла отримувати аркуші паперу без слідів сітки. Ватман назвав свій винахід wove paper (буквально, «тканинним папером»).

У Росії її ватманська папір часто називалася «шорсткою» (на противагу крейдованої); вона набула поширення в другій половині XIX століття і застосовувалася для друкування літографій та гравюр, а також для малювання та різноманітних креслярських робіт, виконаних олівцем, тушшю або акварельними фарбами.


Найбільш популярні види паперу: веленевий папір

Наступним видом паперу, про який хотілося б розповісти, є веленевий папір. Цей папір є писчим папіром вищого гатунку і обов'язково в білому кольорі, іноді з жовтуватим відтінком. Веленевий папір виготовляється із чистоцелюлозної сировини без додавання деревних волокон. Вона добре проклеєна, без яскраво вираженої структури. Як багато видів пакувальних паперів, такий папір переважно продається в рулонах .

За типом використання веленевий папір є художнім папером і застосовується для малювання мініатюр, пастельного живопису, графічних робіт тощо. Щоб побачити такий папір на власні очі, достатньо зазирнути на одну-дві виставки художніх робіт, там обов'язково буде хоча б кілька робіт на такому папері.

Сама ж назва веленевого паперу прийшла до нас з Франції ((веленя, фр. vélin — тонко вироблена шкіра), хоча винайдено був веленевий папір у Великобританії в 1757 році Джоном Баскервілем. При її виготовленні використовувалася черпальна форма з тканинною сіткою, що не залишала на аркуші папери будь-яких відбитків, ліній, тому отриманий аркуш був рівномірний на просвіт і зовні схожий на тонкий велінь, звідки і походить назва паперу. характерним блиском, веленевий папір.


Найбільш популярні види паперу: папір "краще"

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина Папір "краще", як і веленевий, є вузькоспеціалізованим папером, хоча і використовується в досить великих обсягах. Являє собою такий папір, згідно з ГОСТ 17586-80, білий або кольоровий високосортний чистоцелюлозний з водяними знаками у вигляді близько розташованих вузьких смуг, іноді перетнутих, під прямим кутом до машинного напрямку, рідко розташованими смугами. Призначений папір вірніше для виготовлення подарункових упаковок та періодичних видань, а також форзаців та суперобкладинок книг. Крім того, сьогодні папір вірніше використовується в офіційному дипломатичному (нотному) листуванні, а також для офіційного листування (в основному, на високому та найвищому рівні) в урядових установах.

Видимі на просвіт смуги є характерною особливістю паперу "краще, хоча сам папір може бути як білим, так і кольоровим. Ці смуги називаються вержерами, частота їх розташування - по 5-8 на 1 см, більш рідкісні смуги називаються понтюзо (фр. pontuseaux)" , Вони відстоять один від одного на 2-2,5 см. Слід від смуг рельєфно видно на поверхні паперу лише з одного боку.

Історія появи паперу також пов'язана з Францією, де вона з'явилася і виготовлялася з лляного і прядив'яного ганчір'я, але при цьому відрізнялася високою міцністю. Згідно з Вікіпедією, точний час появи цього сорту паперу в Російській Імперії невідомий, однак свого часу вірже не вважалася рідкісною, оскільки на ній надруковано більшість книг російською мовою в період XVIII - початку XIX століття. Крім того, широко використовувалася і для виготовлення форзаців книг. У Росії аж до кінця XIX століття папір вірніше іменувався "коментарним", очевидно, за назвою першого російського наукового журналу "Commentarii Academiae Scientiarum Imperialis Petropolitanae" (видавався з 1728), що випускався Імператорською академією наук на папері цього сорту. У другій половині XIX — на початку XX століття папір точніше вироблявся з чистої целюлози, без деревини, що зумовило її високі споживчі властивості, і вважався високосортним, використовувався переважно для виготовлення малотиражних та подарункових видань.


Найбільш популярні види паперу: естампний папір

ГОСТ 17586-80 дає наступне визначення естампного паперу - це клеєний якісний папір однобічно крейдований, каландрований або з односторонньою гладкістю, призначений для друкування багатобарвних етикеток офсетним або друкарським способом з подальшим їх оздобленням.

закінчення див тут: частина 4

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн