Найбільш популярні сучасні види паперу та паперових виробів

Найбільш популярні сучасні види паперу та паперових виробів (частина 2)

початок див: частина 1

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина Залежно від гладкості папір поліграфічного призначення може бути матовим (слабко гладким), глазурованим (трохи гладкішим) і крейдованим (найгладнішим). Причому, як поліграфічна, а й папір, застосовуваний у багатьох інших галузях промисловості сфери послуг . До речі, папір для плоских шарів гофрованого картону також варіюється за таким принципом. І для упаковки цей показник не менш важливий, ніж поліграфії. Для різних способів друку фахівці виділяють такі види паперу:

Також для поліграфічного паперу важливим показником є білизна полотна, що дуже сильно відрізняє її від паперу, що застосовується для упаковки і в упаковці - там, до речі, важливі зовсім інші показники. Так ось, білизна друкарського паперу безпосередньо впливає на можливості його застосування. Наприклад, папір з високим коефіцієнтом білизни може бути використаний для друку одноколірних оголошень, багатобарвних плакатів, рекламних брошур, буклетів тощо з невеликою кількістю тексту там, де потрібен високий контраст. Це, повторюся, на білому папері, без будь-якої додаткової обробки кольорів верхнього шару паперу. Такий поліграфічний папір навіть може мати сіро-жовтий відтінок з максимально низьким коефіцієнтом білизни, що робить схожим з крафт-папером високої якості . Наприклад, папір такого кольору застосовують під час друку методичних видань, довідників, спеціалізованих журналів, дитячих підручників, книг. Це дозволяє читати великі масиви тексту з найменшою шкодою для очей.

У сухому залишку виходить, що друкарським папером фахівці зазвичай називають папір щільністю 50-70 г/м2, виготовлений з деревної целюлози або з додаванням 20-75% деревної маси. Вона може бути біла, малоклеєна, середньозольна або підвищеної зольності, машинної гладкості, каландрована або висококаландрована. Призначена для друку текстової та ілюстраційно-текстової продукції. Крім того, поліграфічним папером вважають папір із масою площі 40-50 г/м2. Вона має бути чистоцелюлозна або з невеликим додаванням деревної маси, підвищеної зольності, малоклеєна, каландрована, з органічною прозорістю. Такий папір призначений для друку довідників та інших книг з великою кількістю тексту.

Як бачите, папір, що використовується для поліграфії, дуже відрізняється від пакувального паперу і паперу, що застосовується в целюлозно-паперовій промисловості. Вони відрізняються не лише візуально, а й за своїм складом. Хоча в принципі, це все той самий папір з довговолокнистої деревної целюлози.


Види паперу, придатні для друку будь-якого зображення чи тексту

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина Поліграфічний папір прийнято виділяти в окрему групу серед усіх видів та типів паперу, проте це зовсім не означає, що друк якогось зображення, малюнка або тексту можливий тільки на поліграфічному папері. Тут, скоріш, справа зовсім в іншому, просто конкретно поліграфічний папір для будь-якого друку використовують найчастіше.

Усього ж фахівцями прийнято виділяти близько 20-25 основних видів паперу, які нарівні з поліграфічним папером використовуються для нанесення якогось одноколірного або кольорового зображення:

  • папір друкарський (або поліграфічний, про який йшлося трохи вище);
  • офсетний папір;
  • папір для глибокого друку;
  • газетний папір;
  • крейдований папір;
  • папір обкладинковий (її ще називають "палітурний");
  • папір форзацний (схожий за складом на обкладинковий, але має набагато вищі показники опору площинному або торцевому стиску та розлому);
  • папір картографічний;
  • папір письмовий;
  • папір документний;
  • папір квитковий, або афішний;
  • баритований (баритовий) папір;
  • ватманський папір (або просто "ватман");
  • веленевий папір;
  • папір "краще";
  • естампний папір;
  • етикетковий папір;
  • крафт-папір (пакувальний, обгортковий);
  • папір для плоских шарів багатошарового гофрованого картону (так званий "топ-лайнер");
  • грошовий папір (служить для друку фінансових банкнот);
  • біблідрук (папір для друку об'ємних словників та Біблії);
  • шпалерний папір.

Ще раз повторюся, тут ми перерахували лише основні види паперу під друк. Насправді їх набагато більше, і навіть усередині якоїсь однієї групи з нашого списку можна провести поділ на кілька груп, виділивши таким чином ще кілька окремих видів паперу. Наприклад, дещо змінивши виробничу технологію її виготовлення, тип устаткування чи готовий продукт. Це дуже важливо враховувати.

продовження див: частина 3 , частина 4

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн