Найбільш популярні сучасні види паперу та паперових виробів (частина 3)

початок див: частина 1 та частина 2

Далі давайте докладно зупинимося кожному з перелічених вище видів паперів. Крім, зрозуміло, крафт-паперу, пакувального, обгорткового та паперу для створення плоских шарів багатошарових картонів , оскільки про них ми вже розповідали читачам нашого блогу раніше в окремих статтях. Ну і, звичайно, про друкарський папер також розповідати додатково не будемо, щоб не повторюватися. А почнемо, мабуть, по порядку – з офсетного паперу.


Найбільш популярні види паперу: офсетний та газетний папір

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина Офсетним папером прийнято називати клеєний середньозольний вид паперу щільністю 60-150 г/м2 з гарною стійкістю поверхні до проколів та розривів, низькою деформацією при зволоженні, машинною гладкістю або каландруванням. Зазвичай офсетний папір використовують для друку одноколірного або багатоколірного зображення або тексту офсетним способом, проте можливі інші форми використання. Виготовлення офсетного паперу всіх видів нормується відповідно до держгосту ГОСТ-9094-89. «Папір для друку офсетний. Технічні умови". Папір випускається в рулонах або листах і, згідно з цим ГОСТом, поділяється на такі номери та марки:

  • офсетний папір №1 - виготовляється з біленої целюлози та використовується для виготовлення багатобарвних видань тривалого терміну служби, що містять напівтонові ілюстрації;
  • офсетний папір №2 - виготовляється з біленої целюлози та деревної маси. Марка А такого паперу використовується для нанесення одно- та багатобарвних зображень на продукцію середнього терміну служби. Марка Б, у свою чергу, використовується для виготовлення одно- та багатобарвних зображень на виробах з паперу з малим терміном служби. Такий друк обмежується простими напівтоновими зображеннями з нескладним кольороподілом та зниженою яскравістю.

Папір для глибокого друку є одним із небагатьох паперів з нашого списку, призначених для дуже вузьких цілей. Вона використовується виключно у поліграфії для нанесення ілюстрацій у текстових виданнях та для друку рекламної продукції з повнокольоровим зображенням методом глибокого друку. Зазвичай густина такого паперу коливається в межах 100-120 гр/м2, проте в цілому вона може густину від 70 до 150 гр/м2. Білизна становить щонайменше 76 %, гладкість щонайменше 300 з, зольність щонайменше 18 %. За своїми технічними характеристиками папір для глибокого друку вважається слабоклеєним папером з підвищеною зольністю , що має рівну зімкнуту (дрібнопористу) поверхню або каландрований. Як правило, такий папір повністю виготовляється з целюлози без додавання будь-яких домішок і часто випускається висококрейдованим, з високою двосторонньою гладкістю (суперкаландрований) та еластичністю. Це папір, який добре вбирає фарбу і має однорідну структуру поверхні . Її висока механічна міцність досягається великим вмістом у папері-основі хвойної целюлози (не менше 60%). У деяких енциклопедичних матеріалах та довідниках такий папір іноді називають «тифдручний папір».

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина Наступний у нашому списку газетний папір. Для цього паперу Вікіпедія дає дуже добре визначення. яке справді дуже добре характеризує такий папір. Так ось, газетним папером прийнято вважати неклеєний низькозольний папір щодо невеликої щільності (40-52, зазвичай 48 г/м2), який характеризується низькою білизною, високим вмістом деревної маси, машинною гладкістю. Призначено газетний папір для друкування газет та додатків до них, масових брошур або аналогічної поліграфічної продукції способами високого та офсетного друку, які розраховані на одноразове застосування та не передбачають тривалого терміну експлуатації. Однак також газетний папір з метою економії використовується не тільки для газет, але й для друку у спеціалізованих журналах, методичних посібниках, довідниках тощо, де потрібно читати багато дрібного тексту. На відміну від вибіленого паперу, контраст газетного паперу менший. Внаслідок цього очі читача втомлюються не так швидко, як при читанні на вибіленому папері. Отже, окрім дешевої ціни на сировину, використання такого паперу нібито сприяє збереженню нашого з вами здоров'я. З цим, звичайно, можна посперечатися, але не цього разу.

Взагалі, останнім часом щодо застосування газетного паперу в Україні можна спостерігати стійку тенденцію до максимального здешевлення товарів із неї. Зокрема періодичних видань. На суб'єктивний наш погляд це пов'язано з популярністю інтернет-видань, які тепер доступні не тільки користувача стаціонарних домашніх або офісних комп'ютерів, але і завдяки технології 3G ще й абонентам мобільного зв'язку. Як би там не було, сьогодні для друку газет використовується дуже тонкий папір, зазвичай щільністю 41 г/м2 , а щільніший (55-70 г/м2) використовується для недорогих книг або брошур. Продукція з газетного паперу такої густини має максимально низьку вартість, проте придатна лише для монохромного друку. Для більш якісних видань застосування паперу такого типу неприпустимо, необхідні дорожчі та довговічніші каландровані листи, які можна використовувати і для кольорових ілюстрацій. Саме тому глянцеві журнали навіть сьогодні коштують досить дорого.

закінчення див тут: частина 4

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн