Найбільш популярні сучасні види паперу та паперових виробів (частина 4)

початок див тут: частина 1 , частина 2 і частина 3

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина Далі давайте загалом розглянемо крейдований папір. Згідно з словником-довідником А.Е. Мільчина, крейдованим папером називають папір високої якості , який отримують шляхом нанесення одного або декількох шарів крейди на звичайний папір (основу), що сильно змінює її поверхневі властивості та масу. Щільність такого паперу (маса еталонного листа площею 1 м2) становить від 60 до 150 г/м2, а крейдованого картону - від 150 до 300 гр/м2. До складу крейдованого покриття входять, як правило, крейда, каолін та сполучні речовини. Крейдований папір не тільки відрізняється особливим пігментовано-клейовим покривним шаром (крейдованим), нанесеним на волокнистий чистоцелюлозний або містить деревну масу папір , але і може мати декілька таких покриттів. Наприклад, розрізняють папір одно-і дворазового крейдування, з одно-і двостороннім крейдованим шаром. Призначений крейдований папір для друку одноколірного або багатобарвного зображення, для створення різних текстових видань засобами високого, офсетного та глибокого друку. Наприклад, вона активно сьогодні використовується для виробництва глянсових журналів, презентаційних каталогів, буклетів та інших матеріалів, для яких важлива яскравість фарб та різноманітність колірних відтінків, приємних для ока. Крім того, вона дає чіткі відбитки і приємна на дотик. Також варто сказати про різновид крейдованого паперу щільністю 60-70 г/м2, який особливо цінують друкарі. Вони називають її "тонкою крейдованою" і використовують для створення великих тиражів ілюстраційно-текстової продукції методами офсетного та глибокого друку.


Найбільш популярні види паперу: обкладинковий та форзацний папір

Палітурний, або обкладальний, папір - це папір, який використовується спеціально для виготовлення палітурок та обкладинок періодичних видань та книг. Вона малозольна з невеликими усадкою та скручуванням при односторонньому зволоженні, каландрована та машинної гладкості. Залежно від щільності може бути призначена для виготовлення обкладинок (140-150 г/м2) та склеювання палітурних кришок (80-120 г/м2). Обкладинковий папір характеризується гарною стійкістю до дії сонячних променів (просто, не вигоряє на сонці), виготовляється з суто целюлозної сировини з обов'язковим вмістом деревної маси не менше 40% від загального обсягу. Відповідно до ТУ 29-01-74-84 "Видання в обкладинках", для однобарвних та багатобарвних обкладинок без накладання фарб рекомендується обкладальний папір (точніше картон) з машинною гладкістю (160-240 г/м2), а при накладенні фарб - такий самий папір але каландрована. Той же підхід рекомендується при виборі обкладинкового паперу для цільнокритих паперовою обкладинкою і складених палітурок - рекомендується обкладальний папір щільністю 100-140 г/м2, гладкість якого може змінюватись в залежності від виду друку.

Крафт-бумага и упаковочная бумага любых размеров недорого Харьков Киев Украина Форзацний папір використовується спеціально для виготовлення форзаців книг та різних періодичних видань. Це клеєний, середньозольний папір, виготовлений зі 100% целюлози. Основними її характеристиками є підвищена міцність та достатній ступінь проклеювання. Форзацний папір, як правило, випускається машинної гладкості або каландрований, папір відрізняється підвищеним опором зламу , обмеженою скручуванням після одностороннього зволоження. В Україні форзацний папір виготовляються двох марок: "О" - щільністю 100-160 гр/м2, білого кольору для форзаців, що запечатуються, і "А" - щільністю 100-180 г/м2, білий і слабозабарвлений для незапечатуваних форзаців. В цілому ж, чим більший формат та обсяг видання, тим більшою має бути поверхнева щільність форзацного паперу.

Картографічний папір - це вологоміцний висококлеєний папір з низькою лінійною та залишковою деформаціями при зволоженні. Відповідно до ГОСТу 1758680, її щільність допускається в межах 85-150 г/м2, композиція повинна бути на основі деревної целюлози і бавовняного лінту (відходу бавовняного виробництва). Картографічний папір повинен бути малозольний, клеєний, машинної гладкості або каландрований, міцний у сухому та вологому стані, підвищеній білизні. Картографічний папір призначений для друкування гідро-, топо-, географічних та інших карт та атласів офсетним способом.

Далі давайте трохи поговоримо про письмовий та документний папери. Як ви знаєте з наших попередніх статей, саме з паперу паперу варто починати відлік розвитку всієї паперової промисловості. До паперу письма прийнято відносити багато різних варіантів паперу, за великим рахунком, це якесь збірне визначення для всіх сортів паперу, яка часто використовується для письма. Як правило, ці види паперу виготовляються із целюлозної сировини, іноді з додаванням целюлози з бавовняного лінту та мають щільність у межах 45-80 г/м2. Письмовий папір може бути білим або кольоровим, машинною гладкістю або каландрованим. Вона завжди клеєна. Письмовий папір у всіх своїх варіантах в першу чергу використовується для письма, тобто для створення будь-яких виробів паперових виробів, які використовуються для письма. Наприклад, з паперу паперу виготовляють бланки, документи для держустанов, папір споживчих форматів, шкільні зошити і т.п. Документний папір насправді мало чим відрізняється від паперу. Однак відрізняється від письма більшою стійкістю до впливу механічних пошкоджень. Такий папір виготовляється з сировини на основі льонопінькових та бавовняних волокон, він малозольний, висококлеєний, іноді з водяними знаками, довговічний. Найбільш часто документний папір використовують для друкування грошових знаків, облігацій, банківських чеків тощо.

На цьому ми, мабуть, закінчимо цю статтю. Зрозуміло, ми не встигли розглянути всі найбільш затребувані сьогодні в Україні види паперу, тому найближчим часом на сторінках блогу інтернет-магазину "Експрес Упаковка" обов'язково з'явиться продовження цього великого матеріалу, де ми й познайомимо вас з особливостями видів паперу, що залишилися. Слідкуйте за оновленнями нашого блогу!

далі буде...

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн