Сульфатна целюлоза – основний матеріал для виробництва крафт-паперу (частина 2)

початок див тут

Крафт-бумага, упаковочная бумага крафт, крафт бумага, прочная бумага для упаковки, крафт-бумага для упаковки Крафт-папір – це досить новий для українського ринку вид пакувального матеріалу. Тим не менш, завдяки своїй дешевизні та відмінним характеристикам міцності і властивостям, пакувальний крафт-папір активно використовують у різних сферах життєдіяльності. Однак за всієї своєї популярності крафт-папір – це багато в чому незнайомий вид упаковки для середнього жителя того ж Харкова чи Києва. Мало хто знає всі потенційні можливості використання паперу крафт, який можна купити оптом чи в роздріб за низькою ціною у Харкові, Києві та інших містах України. Більше того, більшість людей в Україні просто не знають різниці між крафт-папером, про який ми говоримо сьогодні, та пакувальним папером, серія статей про який буде опублікована на сторінках блогу інтернет-магазину «Експрес Упаковка» наступного тижня.

Як ви вже знаєте з попередніх наших статей про крафт-папір, який можна купити оптом та в роздріб за низькою ціною в Харкові, Києві та інших містах України, сульфатна целюлоза є основним сировинним матеріалом при виробництві крафт-паперу. Простіше кажучи, крафт-папір на українських та зарубіжних підприємствах виготовляють здебільшого саме із сульфатної целюлози. Так, не можна не відзначити, що крафт-папір також виготовляється і внаслідок сульфітного процесу. Непосвяченій людині може здатися, що різниця між сульфатною целюлозою, яку використовують для виготовлення крафт-паперу, та сульфітною – несуттєва. Однак це зовсім не так, різниця справді величезна. Характеристикою сульфітного способу виробництва целюлози ми займемося трохи пізніше – у наступних статтях, а сьогодні продовжимо нашу розмову про сульфатний процес. У цій статті ми продовжимо розглядати проміжний результат у виробництві крафт-паперу – сульфатну целюлозу.


Особливості та властивості сульфатної целюлози (закінчення)

Як ми вже зазначали в першій частині статті, крафт-папір , що отримується з сульфатної целюлози, має найкращі властивості та їх якісний рівень серед усіх аналогічних продуктів целюлозно-паперової промисловості України. Крафт-папір, який ви можете купити дешево оптом чи в роздріб у Харкові, Києві та інших містах України, з сульфатної целюлози є дуже міцним, щільним, вкрай термостійким матеріалом у порівнянні з іншими видами сировини для паперу.

Однак не тільки це виділяє сульфатну целюлозу, що використовується для виробництва крафт-паперу , серед інших видів сировини. У порівнянні, наприклад, з сульфітною целюлозою, розгляду якої буде присвячена окрема стаття, сульфатна целюлоза, що використовується для виготовлення крафт-паперу, містить меншу кількість геміцелюлоз, схильних до зміни в результаті гідролізу, і значно менша кількість пентозанів (до 12%). У ній менше смолистих та мінеральних речовин, жирів; вона має нижчу кислотність. З іншого боку, через свій коричневий колір, сульфатна целюлоза вимагає більш складної відбілювання, крім того її вихід при рівній мірі провару на 3—4 % менше

У сульфатної целюлози вищі папероутворюючі властивості: її волокна більш гнучкі, вона має кращі механічні показники. Папір з неї більш щільний, термостійкий, менш схильний до деформації. В той же час, саме ці властивості ускладнюють набухання та розмелювання сульфатного волокна при переробці


У більшості наших читачів може виникнути питання, а що ж таке ці геміцелюлози і пентозан, про які ви сказали, і чи впливають вони якось на крафт-папір ? Насправді питання досить цікаве, і щоб на нього відповісти, слід чітко розуміти, що мається на увазі під поняттями «геміцелюлоза» та «пентозан». Але давайте таки по порядку. Почнемо, мабуть, із геміцелюлози.


Що таке гіміцелюлоза? Чи впливає вона на властивості та характеристики крафт-паперу?

Геміцелюлози (ГМЦ) - рослинні гомо-і гетеро-полісахариди з меншою, ніж у целюлози, молекулярною масою (10000-40000). Складаються ГМЦ із залишків різних пентоз та гексоз, а основними компонентами є глюкани, ксилани, маннани, галактани, фруктозани та арабіногалактани.

Велика кількість геміцелюлоз міститься в насінні рослин, кісточка, соломі, соняшниковому лушпинні, в лушпинні насіння бавовнику і в стрижні кукурудзи.

На відміну від целюлози, про яку ми говорили в попередніх статтях, геміцелюлози відносяться до полісахаридів, що легко гідролізуються, і використовуються не як сировинний матеріал, а у відсотковому співвідношенні утримуватися в різних сполуках, зокрема в продуктах харчування. Вони нешкідливі організму людини.

Говорити ж про целюлозу та геміцелюлози як про взаємозамінні речі при виробництві крафт-паперу не можна. Це дуже різні речі. Геміцелюлози можуть бути використані лише як додатковий компонент до основного – довговолокнистої целюлозі. І лише так.

продовження див тут


Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн