Повітряно-бульбашкова плівка: історія створення

Воздушно-пузырчатая пленка, воздушно-пузырьковая пленка, ВПП, пузырчатая пленка, пленка с пузырьками Редакція інтернет-магазину «Експрес Упаковка» продовжує публікацію серії матеріалів, присвячених світові пакувальних виробів та приладдя для пакування. Купити сьогодні упаковку оптом чи в роздріб у Харкові, Києві та інших містах України за вигідною для кожного ціною досить просто – існує безліч стаціонарних спеціалізованих магазинів. Крім того, упаковка продається через інтернет. Щоб купити дешево упаковку у Харкові чи Києві, потрібно хоча б приблизно знати, який саме вид пакувальних виробів вам потрібен.

Повітряно-бульбашкова плівка – це широко поширений і при цьому порівняно новий для ринку України вид пакувальних та ізоляційних матеріалів. Тому при виборі цього виду упаковки у багатьох людей можуть виникнути питання та труднощі. Саме з цієї причини редакція інтернет-магазину «Експрес Упаковка» вирішила опублікувати цикл статей, присвячених повітряно-бульбашковій плівці. З нашою допомогою вибір недорогий ЗПС стане для вас простою формальністю та розвагою.

Почнемо традиційно з створення конкретного виду пакувального матеріалу. Отже, як створювалася повітряно-бульбашкова плівка.


Історія створення повітряно-бульбашкової плівки

Повітряно-бульбашкова плівка використовується в дуже багатьох країнах світу, тому назв у неї безліч - це, власне, і повітряно-бульбашкова плівка, і бульбашкова плівка, і повітряно-бульбашкова плівка, і пухирчаста плівка, Air Bubble і Bubble Wrap, айр бабл і багато інших. Однак по суті – це є той самий пакувальний матеріал, який придумали 1957 року американський інженер Ел Філдінг (Al Fielding) і шведський винахідник з мексиканським корінням Марк Чаванас (Marc Chavannes).

Історія появи на світ повітряно-бульбашкової плівки, або ВПП , яку можна купити оптом або в роздріб у Харкові, Києві та інших містах України, як і багатьох інших геніальних винаходів, не була простою. Як і в більшості випадків, наприклад, зі скотч-плівкою, батьки-засновники змушені були витратити багато часу, сил і коштів, перш ніж їхнє дітище завоювало популярність. Але давайте, все-таки, розглянемо історію створення повітряно-бульбашкової плівки, або ЗПС, у хронологічному порядку.


Повітряно-бульбашкова плівка: перша поява

Отже, як ми з'ясували, ЗПС була винайдена в 1957 році в США американцем Елом Філдінгом та шведом Марком Чаванісом. Сталося це, як водиться, у ході дослідницької роботи та досвідченим шляхом. Винахідники експериментували з матеріалами та з'єднаннями матеріалів у спробі створити абсолютно новий і якісно перевершуючий існуючі на той момент аналоги вид шпалер для поклейки стін та стелі.

У результаті було прийнято рішення створити пластикові текстурні шпалери на паперовій основі, які не псувалися б від води та миючих засобів. Ця ідея виглядає цілком здоровою і актуальною навіть сьогодні, майже через 60 років, тому варто окремо відзначити новаторський потенціал даних вчених - ідея і в правду була геніальною.

Існує, до речі, версія, що для виконання завдання створення таких шпалер Філдінг і Чаванєс банально вирішили пошити дві фіранки для душу. Однак, правду кажучи, виглядає ця версія як відверте марення.

Але повернемося до пухирчастої плівки .

Перша партія нового винаходу була виготовлена вручну в невеликому знятому в оренду приміщенні (є думка - що взагалі в гаражі) на замовлення одного нью-йоркського дизайнера, ім'я якого, на жаль, уточнити неможливо.

Як би там не було, але дебют виявився невдалим, і замовник розкритикував отриману партію повітряно-бульбашкової плівки. На його думку, даний матеріал був зовсім непридатний для поклейки стін або стелі, а наявність бульбашок, як йому здалося, і лише псує інтер'єр приміщення. Що ж, історія зрештою все розставило на свої місця – ім'я цього горе-дизайнера сьогодні ніхто й не згадає, а повітряно-бульбашкова плівка використовується практично у всіх країнах світу.

Але для Філдінга на той момент такий вердикт замовника виявився шоком, причому настільки, що винахід було відкладено, як кажуть, у далеку скриньку на невизначений час.

Врятував винахід, як завжди буває, випадок. Якось Ел Філдінг летів у літаку рейсом до Нью-Джерсі (передмістя Нью-Йорка та частина агломерації, широко відома сьогодні завдяки однойменній команді NBA, власником якої є російський мільярдер Михайло Прохоров). Під час польоту Філдінг від нудьги розглядав хмари в ілюмінатор, і коли літак уже підлітав до аеропорту, Філдінг здалося, що пухнасті хмари ніби пом'якшують посадку літака. Саме це спостереження й змусило Ела Філдінга запропонувати своєму партнерові та компаньйону Марку Чаванасу використовувати повітряно-бульбашкову плівку як матеріал, що амортизує.

Так, у 1960 році було засновано компанію «Sealed Air» («Герметично закрите повітря»), і почалося виробництво бульбашкової плівки під назвою «Bubble Wrap». Виріб швидко завоював популярність і незабаром розпочалося масове виробництво у промислових масштабах.

У 1993 році імена творців повітряно-бульбашкової плівки, або ВПП, Марка Чаванаса та Ела Філдінга, були внесені до списку Національної зали слави винахідників США.

На сьогоднішній день маленька компанія Sealed Air перетворилася на величезну корпорацію і входить до списку 500 провідних компаній світу (рейтинг Fortune 500). Її щорічний обсяг перебуває на рівні десятків мільярдів доларів США, а філії та представництва відкриті у 52 країнах світу.


Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн