Стрейч-плівка: як створювалася, і скільки їй років? (частина 1)

Стрейч-пленка Стрейч-плівка як вид пакувального матеріалу на сьогоднішній день досить активно використовується у різних сферах нашого життя. При переїзді, домашніх та офісних роботах і, звичайно ж, на виробничих підприємствах та під час вантажоперевезень стрейч-плівка технічна пакувальна або харчова використовується практично щодня. Це не дивно, адже недорога ціна на стретч-плівку , а також її функціональні якості є визначальними факторами при виборі конкретного виду упаковки.


Складно уявити, але ще якихось 15-20 років тому на пострадянському просторі про такий економічний та універсальний вид упаковки, як стрейч-плівка знали лише фахівці у галузі упаковки. Про широке поширення тоді й не було. Читач може подумати, що стрейч-плівці як такої всього лише 15-20 років, тому про стрейч в Україні чи Росії й не знали. Але це зовсім негаразд. Як і будь-яка інша корисна новинка або нововведення-винахід, пакувальний матеріал "стрейч-плівка" з'явився на нашому ринку набагато пізніше, ніж на Заході. У країнах обох Америк та Європистрейч-плівку прозору або кольорову активно застосовують для пакування тих чи інших груп товарів уже багато років.

Поліметилен та його роль у розвитку стрейч-плівки як виду пакувального матеріалу
Ні для кого не секрет, що стрейч-плівка технічна червоного, жовтого або синього кольору, а також харчовий стрейч прозорого кольору різної товщини є синтетичними матеріалами. Тобто для їх створення потрібна лабораторія та певні спеціальні технічно-виробничі потужності. Стрейч-пленка
Тому немає нічого дивного в тому, що створення і поява першого зразка головного компонента стрейч-плівки - поліетилену (або поліметилену - в принципі, суть те саме) - також відбулося в хімічній лабораторії.
Стрейч-плівка з матеріалу на основі поліетилену характеризується багатьма корисними в будь-якій сфері нашої життєдіяльності властивостями: універсальністю, розтягуванням, стійкістю до впливу зовнішніх факторів (вода, волога, вогкість, бруд, пил, прямі промені сонця тощо). Всі ці характеристики, також недорога вартість на купівлю стрейч-плівки оптом і вроздріб є незаперечними перевагами при виборі конкретного типу пакувального матеріалу.
Але повернемося до хронології подій та створення стретч-плівки.

Як з'явився поліметілен?

Згідно з доступними довідковими матеріалами, наприкінці XIX століття в Німеччині вчений-хімік Ганс фон Пехман винайшов поліметилен. Причому сталося це, як водиться в науці, з чистого випадку. Одного ранку, зайшовши в лабораторію, в одній з безлічі пробірок, які постійно використовуються в хімічних дослідах і є невід'ємним атрибутом будь-якої хімічної лабораторії, Ганс виявив дивний осад, який за своєю формою і структурою нагадує віск. Як вдалося отримати саме таку структуру, проте історія замовчує. Стрейч-пленка купить в розницу Це взагалі не дивно, тому що вчений не надав особливого значення своєму відкриттю і просто зробив деякі записи про знахідку в журналі подій та спостережень, і, зрештою, всі ці відомості банально були відправлені в архів.
Вже пізніше колеги Ганса по цеху вигадали назву даної речовини і назвали його поліметилен. Однак далі за найменування справа все одно не пішла, і застосування на практиці поліметилену довелося чекати ще півстоліття.


Через майже 50 років, знову ж таки завдяки випадковому збігу обставин, поліетилен був винайдений знову. Як би дивно це не звучало, але два факти цих винаходів не мають нічого спільного між собою. І поліетилен у 1933 році був дійсно винайдений, як кажуть, "з нуля". Двоє англійських учених-хіміків Реджинальд Гібсон і Ерік Фосет проводили експерименти над газом під високим тиском і, як завжди, з чистої випадковості отримали в ході дослідів теж воскоподібну речовину. Але тепер уже, на відміну від випадку з Гансом фон Пехманом, вчені вирішили застосувати наявні зв'язки та гроші для того, щоб втілити свій винахід у життя. І буквально через два роки на заводах Англії вже було налагоджено промислове виробництво поліетилену.

продовження див тут

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн