Скотч-плівка: історія появи (частина 1)

Пакувальна клейка стрічка з одностороннім покриттям, що клеє, або двостороння клеюча стрічка, що давно прижився і активно застосовується щодня вид пакувального матеріалу. У народі таку стрічку давно охрестили "скотч" - від англійського "scotch". Однак, як би дивно це не прозвучало, відомий шотландський алкогольний напій, також досить популярний у нашій країні, - віскі не має жодного відношення до появи даного виду клейкої стрічки. Але про все по порядку. Почнемо, мабуть, із самого початку і визначимо, що таке скотч-плівка, а потім повернемося до історії її виникнення та повсюдного поширення.

Що таке скотч-плівка

Скотч-плівка , також іменована клейкою стрічкою або просто скотчем, - це, згідно з Вікіпедією, застосована в побуті та на виробництві плівкова стрічка з клейовим покриттям, що технологічно використовує фізичне явище адгезії.
З питанням, що ж таке адгезія, ми розберемося трохи пізніше – у статті, присвяченій безпосередньо скотч-плівці як такій, а поки що обмежимося лише визначенням та короткою характеристикою. скотч-пленка
Як підказує нам Вікіпедія, слово "адгезія" походить від латинського "adhaesio" - прилипання. Застосовується даний термін до багатьох понять, але в сенсі, що нас цікавить: адгезія - це зчеплення поверхонь різнорідних твердих і/або рідких тіл. Явище адгезії обумовлюється, зазвичай, міжмолекулярними взаємодіями в поверхневому шарі і характеризується питомою роботою, яка потрібна на поділу поверхонь. У деяких випадках адгезія виявляється сильнішою за когезію (про неї ми теж поговоримо трохи пізніше), тобто зчеплення всередині однорідного матеріалу. У таких випадках при додатку певного зусилля, достатнього за силою для розриву, і відбувається цей самий розрив когезійний, тобто розрив в об'ємі (або тілі) менш міцного з двох стикаються матеріалів. Простіше кажучи, все як у житті – сильніший залишається цілим, а слабший – не витримує та розривається.
З явищем адгезії, прямо і нерозривно пов'язаним із технологією виробництва скотч-плівки, трохи розібралися, тепер повернемося безпосередньо до скотч-плівки.
Випускається скотч-плівка найчастіше у формі рулону із зовнішньою неклеєвою поверхнею або з двостороннім клеючим покриттям. Використовується односторонній та двосторонній скотч для склеювання предметів, а також для захисного чи декоративного покриття предметів.

Як з'явилася світ скотч-плівка? (початок)

Винахід скотч-плівки, як і в більшості випадків, заслуга не однієї людини, а кількох, що діяли при цьому незалежно один від одного і в різний час, до того ж у випадку зі скотч-плівкою у різних частинах світу.
Почнемо по порядку.
История появления скотч-пленки Всупереч думці, що склалася, і поширеній назві в російській мові, перша клейка стрічка була винайдена не в Шотландії або шотландцем, а з'явилася на світ в 1901 році в Німеччині, завдяки винахідливості та винахідливості німецького фармацевта Оскара Тропловиця. На той час даний винахідник працював у компанії "Байєрсдорф АГ", відомої й сьогодні завдяки виробництву медичних препаратів, а також завдяки однойменному німецькому професійному футбольному клубу "Байєр-04" з міста Леверкузен.


Тропловиць назвав свою стрічку "лейкопласт", і призначалася вона для захисту шкіри від пошкоджень. Промислове виробництво лейкопласту почалося в 1921 році у Вестфалії, а якщо точніше, то на заводах та фабриках РУРської промислової області в Німеччині, відомої за багатьма торговими марками та історичними подіями. Наприклад, саме там побачив світ перший спортивний костюм фірм "Адідас" та "Пума", а також перші літаки та танки фірми "Хеншель".


Цю технологію також активно використовував у своїй роботі американський винахідник шотландського походження з Мінесотти Річард (Дік) Герлі Дрю. Власне, завдяки його зусиллям та цілеспрямованістю проект "скотч-плівка" і отримав подальший розвиток. Але про це ми розповімо у продовженні статті.

закінчення див тут

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн