Які види клею бувають? Клей столярний, клей столярний водостійкий, палітурний клей, синдетиконовий клей: повний опис

Клейовий склад, або клей, є невід'ємною частиною скотч-плівки, що використовується як для упаковки, так і для інших цілей. За великим рахунком практично будь-який клейовий склад підходить для створення пакувальної стрічки. Проте, і основа скотч-стрічки, і її клейовий склад виготовляються на підприємствах Харкова, Києва та інших міст України з низки матеріалів як натурального, так і штучного походження. Для того, щоб не заплутатися у всьому цьому різноманітті, редакція інтернет-магазину «Експрес Упаковка» підготувала для наших читачів довідник по всіх марках клею, який можна купити оптом чи в роздріб у чистому вигляді та як клейовий шар клейкої стрічки.


Столярний клей та водостійкий клей столярний. Палітурний клей

Столярний клей – це клейовий розчин, який використовується для склеювання та з'єднання виробів з дерева або дерев'яної стружки (ДВП, ДСП тощо). Купити столярний клей оптом або в роздріб у Харкові, Києві та інших містах України за недорогою ціною можна у вигляді плиток, стружки або гранул. Буває коричнево-рудого кольору або із зеленуватим відтінком.

За типом вихідної сировини столярний клей поділяється на мездровий і кістяний. Мездровий столярний клей вважається якіснішим, а клейові шви при використанні даного клею - більш міцними та міцними.

Якість клейового розчину залежить від правильності його приготування. Щоб приготувати якісний столярний клей для дерева та виробів з деревини, потрібно скористатися наступним рецептом:

Необхідну кількість сухого клею потрібно добре подрібнити. Потім залити чистою холодною водою (на 3 - 5 см вище за рівень клею) і залишити це все на 6 - 12 годин. Після набухання клею верхній шар води зливають, а посуд з клеєм поміщають у "водяну лазню" і нагрівають на невеликому вогні, періодично помішуючи, поки не розчиняться всі шматочки клею. У процесі приготування температура клею повинна перевищувати 60 - 70 º З, інакше клейові властивості будуть втрачені – до повної непридатності. У процесі склеювання температура клейового розчину має бути на рівні 30 – 50 ºС .

При склеюванні деревини вздовж волокон поверхні столярний клей на основну поверхню наноситься лише один раз, на торцеві - два рази, попередньо переконавшись, що основний шар висох. Склеювані поверхні не стискають відразу після нанесення клею, а лише через деякий час. Справа все в тому, що гарячий столярний клей при стисканні поверхонь може частково видавитися назовні, тому гарячому столярному клею потрібно дати 3 - 5 хв на підсихання. Після цього поверхні можна з'єднати і злегка притерти один до одного, злегка зрушуючи їх. Потім стискають поверхні стискаються (тиски або прес) або стягуються (господарським шпагатом, медичним бинтом) і залишаються в спокої на 4 - 6 годин.

Міцність клейового шва столярного клею залежить від його товщини та вологості деревини. Для отримання міцного з'єднання товщина шва має бути не більше 0,1 – 0,15 мм. При вологості деревини понад 12% (шпон - 5%) міцність склеювання значно погіршується. Додавання невеликої дози антисептика (фенол або саліцилова кислота) робить столярний клей набагато стійкішим до всіх видів цвілі.

Водостійкий столярний клей готується і використовується таким же способом. Але з єдиним нюансом. Щоб отримати хороший водостійкий клей для дерева, слід у вихідний звичайний столярний клей додати оліфу в пропорції 4 до 1.

Палітурний клей готується також із столярного клею. Щоб отримати якісний палітурний клей, у момент знаходження столярного клею у водяній бані до нього додається гліцерин у співвідношенні 1 до 20.


Синдетиконовий клей

Синдетиконовий клейовий розчин – це густий універсальний клей. Характеризується відносною простотою у застосуванні та використовується для склеювання та фіксації полотен з різних типів матеріалу: скла, штучного та натурального дерева, глини та навіть діамантів. Синдетикон легко розчиняється у воді, але при цьому з'єднання з нього виходить дуже міцними та довговічними.

Щоб приготувати якісний синдетиконовий клей, потрібно скористатися нескладним рецептом. На літр води нам знадобиться 200 г сухого столярного клею, 200 г цукру і 70 г гашеного вапна. Спочатку у воді розчиняється цукор, потім додається вапно, і всю субстанцію нагрівають на слабкому вогнем до отримання рідини прозорого кольору. Далі розчин слід добре відфільтрувати і додати до нього подрібнений столярний клей. Вся субстанція залишається на добу – щоб клей встиг набухнути (за принципом дріжджового тіста). А потім клей поміщається в клейоварку на водяній бані та доводиться до остаточної готовності. Також слід зазначити, що додавання до синдетиконового клейового розчину золи або сухої крейди використовується для отримання шпаклювальної пасти гарної якості.

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн