Гофротара та гофроупаковка: терміни та поняття (Е - З)

А - В Г - Е Е - З І - К Л - Н О - РС - У Ф - Ц Ч - Щ Е - Я

Ё


Ж

Жорсткість пакувального матеріалу - здатність будь-якого пакувального матеріалу зберігати цілісність та незмінність своєї форми, точність внутрішніх та зовнішніх розмірів у статичному стані та під впливом будь-яких зовнішніх факторів, статичних та динамічних навантажень.

Жорстка гофротара – будь-яка тара, виготовлена з гофрованого картону, конструкція та розміри якої не змінюються під впливом статичних та динамічних навантажень у межах допустимих норм за даним класом упаковки.

Жорстка упаковка - будь-який вид упаковки , здатний витримувати різного роду навантаження із збереженням своєї форми та експлуатаційних властивостей та характеристик.

Жорсткість гофрованого картону - здатність гофрокартону чинити опір вигину і зламу. Є однією з головних характеристик гофрованого картону і, як наслідок, упаковки з нього - ступінь жорсткості гофрокартону впливає безпосередньо на підсумкову жорсткість виробів з нього, наприклад, картонних коробок. При однаковому показнику щільності гофрований картон різних марок (Т-24 і Т-21 зовсім різні за жорсткістю, наприклад) має різний показник жорсткості. Для визначення рівня жорсткості будь-якого виду гофрованого картону використовуються два вимірювальні прилади - пристрій Табера (Taber) та пристрій Лорентсена та Веттре (L&W). Обидва пристрої вимірюють момент сили, необхідний вигину зразка матеріалу на заданий кут (150 або 50). При цьому, однак, пристрій L&W дозволяє забезпечити більшу точність та об'єктивність вимірювання в цілому та конкретних характеристик зокрема. Визначальним стандартом є DIN 53121. Кількісно жорсткість картону характеризується добутком модуля його пружності Е на момент інерції I. Таким чином, при тому самому вазі 1 м2 пухкий папір (з меншою об'ємною вагою і, відповідно, більшим показником пухлості) матиме велику товщину , А отже, і більший момент інерції. Тому навіть за деякого зниження величини модуля пружності жорсткість матеріалу підвищується.

Чинники, що підвищують жорсткість:

  • збільшення ваги гофрокартону та його товщини
  • збільшення об'ємної ваги картону, що не містить композиції мінеральних наповнювачів (без зниження товщини)
  • проклеювання сполучними речовинами
  • переважання у паперовій композиції довговолокнистої целюлози
  • високий ступінь помелу паперової маси

Чинники, що знижують жорсткість:

  • зменшення об'ємної ваги картону, що не містить композиції мінеральних наповнювачів (без зниження товщини)
  • мала кількість у паперовій композиції довговолокнистої целюлози
  • великий помел паперової маси
  • каландрування

З

Заготівля картонної коробки - лист тришарового, п'ятишарового або семишарового гофрованого картону певного розміру з нанесеними лініями згинів і висіченими клапанами та замками, що використовується для виготовлення картонних коробок усіх типів та розмірів.

Закрита тара та упаковка – тара та упаковка із гофрованого картону, конструкція якої передбачає наявність кришки або затвора. При цьому одна одиниця такої тари та упаковки може збиратися з однієї деталі або двох-трьох (кришка + зовнішні елементи типу обічайки).

Знаки на упаковці , або маніпуляційні знаки - спеціальні позначення, нанесені на гофротару та гофроупаковку за допомогою друку. Маніпуляційні знаки дають повну експлуатаційну характеристику даної упаковки виходячи з типу та виду упакованого товару чи вантажу. За допомогою них можна визначити, наприклад, як слід зберігати упакований у картонну коробку товар або вантаж, а чого слід уникати під час експлуатації та зберігання. Зазвичай за допомогою даних знаків передається інформація про крихкість, про температуру, тиск, водостійкість.

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн