Гофротара та гофроупаковка: терміни та поняття (Г - Е)

А - В Г - Е Е - З І - К Л - Н О - РС - У Ф - Ц Ч - Щ Е - Я

Г

Гарнітура зображення – сукупність всіх шрифтів, що використовуються на одному малюнку у всіх накресленнях та кеглях, у процесі нанесення друку на упаковку.

Герметична тара та упаковка – будь-який вид тари та упаковки з гофрованого картону або паперу, конструкція та елементи якого забезпечують непроникність газів, пар та рідин як зсередини, так і зовні.

Групова тара та упаковка – будь-який виріб з паперу, картону або гофрокартону, призначений для упаковки певної кількості одиниць продукції (обов'язково не менше двох) в одну одиницю упаковки. При цьому продукція, що упаковується в таку тару, може відрізнятися за розміром, кольором, типом в одній і тій же одиниці тари. Використовується головним чином для упаковки різних наборів, комплектів, добірок, колекцій готової продукції без обмежень складу набору, його компоненти та умови зберігання.

Глибокий друк – з видів флексографічного друку на упаковці, в процесі якого рідка акрилова або водоемульсійна фарба передається на папір або картон за допомогою флексоклішу, у якого друкуючі елементи поглиблені по відношенню до пробільних.

Готова тара - будь-яка тара з гофрованого картону , що повністю пройшла етап виробництва.

Готова упаковка - будь-який пакувальний виріб , що повністю пройшов етап виробництва. Термін використовується і для упаковки у зібраному вигляді, і для виробів у розібраному вигляді. Готова упаковка в розібраному вигляді використовується зазвичай на етапі зберігання на складі компанії-виробника, а також під час доставки клієнту або замовнику.

Готові коробки - коробки з гофрованого картону , що повністю пройшли етап виробництва. Термін використовується і для картонних коробок у зібраному вигляді, і для виробів у розібраному вигляді. Готові картонні коробки у розібраному вигляді використовуються, як правило, на етапі зберігання на складі компанії-виробника, а також під час доставки клієнту чи замовнику.

Гофра - шар паперу між плоскими шарами картону . (Лайнерами). Синоніми – флютинг, хвиля, профіль, іноді використовується назва "гофр". Являє собою хвилеподібний шар паперу (найчастіше крафт-паперу ), приклеєний з однієї або двох сторін до плоского шару.

Гофра А – чи велика гофра. Ширина – 8.0 – 9.5 мм, висота – 4.0 – 4.9 мм. Характеризується високою пружністю та застосовується при виготовленні картонних коробок для пакування м'якої та тендітної продукції (наприклад, вироби зі скла), також використовується для виготовлення вкладишів та інших внутрішніх елементів гофрокартонної упаковки.

Гофра - або точна гофра. Ширина – 5.5 – 6.5 мм, висота – 2.2 – 3.0 мм. Використовується у виробництві гофроупаковки для продукції, що не потребує високих амортизаційних показників ( упаковка для кондитерських товарів , господарських товарів, побутової хімії, швейних аксесуарів тощо).

Гофра С – або середня гофра. Ширина – 6.8 – 7.9 мм, висота – 3.1 – 3.9 мм. Характеризується гарною пружністю і стійкістю до різних механічних пошкоджень, середнім показником властивостей, що амортизують. Використовується для виготовлення пакувальних матеріалів для величезного спектру продукції. Підходить всім типів товарів. Є найкращим видом гофрованого картону з погляду співвідношення "ціна/якість".

Гофра D - чи точна гофра. Ширина – 3.8 – 4.8 мм, висота – 1.9 – 2.1 мм.

Гофра Е -або мікрогофра . Ширина – 3.0 – 3.5 мм, висота 1.0 – 1.8 мм. Характеризується відмінною міцністю та стійкістю до статичних та механічних навантажень. Використовується при виробництві гофроупаковки для товарів малих і середніх габаритів, крихкої продукції, що легко б'ється. Основними видами упаковки з мікрогофрокартону є коробки складної форми висікання (самозбірні) та гофролотки .

Гофра F – або тонкий картон. Ширина – 1.9 – 2.6 мм, висота 0.6 – 0.9 мм. Характеризується легкістю та гарною міцністю. Найбільш затребуваний при виробництві індивідуальної упаковки , упаковки для ексклюзивних товарів. Основними видами продукції є коробки складної форми висікання, самозбірні .

Гофра G – ширина – ≤ 1.88 мм, висота – ≤ 0.55 мм.

Гофра К - чи велика гофра. Ширина – ≥ 10.0 мм, висота ≥ 5.0 мм. Використовується для виробництва картонних ящиків або контейнерів великого розміру (понад 1 м3).

Гофра N – ширина – 1.6 – 1.8 мм, висота – 0.4 – 0.6 мм.

Гофра О – ширина – 1.3 мм, висота – 0.3 мм.

Гофрування – процес створення внутрішнього хвилястого шару (флютинг) гофрованого картону. Являє собою технологію, за якою в процесі виробництва рулонного або листового гофрокартону для покращення міцнісних та експлуатаційних характеристик матеріалу та підвищення здатності гофрованого картону чинити опір утворенню деформації внутрішнім шарам гофрокартону надається хвиляста форма, створюються спеціальні складки – гофри. Гофрування листового або рулонного картону здійснюється шляхом рівномірного згинання листа через фіксовану відстань.

Гофрований картон , гофрокартон - використовується в промисловості та торгівлі пакувальний та сировинний матеріал. Є найбільш затребуваним пакувальним матеріалом у світі. Складається з декількох шарів: флютингу (папір для гофрування) та топлайнера (картон для плоских шарів), які можуть повторюватися циклічно до декількох разів у форматі 1 аркуша гофрокартону (двох-, трьох-, п'яти- та семишаровий гофрокартон). Будь-який вид гофрокартону виробляється відповідно до кількох ГОСТів: ГОСТ Р 53207-2008 - для картону плоских шарів, ГОСТ Р 53206-2008 - для паперу гофрованих шарів, ГОСТ 13079 - для розчинного силікату натрію, 9 - для клею з картопляного крохмалю, що використовується для склеювання шарів гофрокартону.
Гофрокартон у аркушах – тришаровий, п'ятишаровий або семишаровий гофрований картон, що випускається у аркушах певного формату. Використовується як основна сировина для виготовлення споживчої тари та упаковки – картонних коробок, ящиків, гофролотків тощо, а також внутрішніх та зовнішніх елементів для них. Також застосовується як прокладочний, обгортковий та захисний матеріал у процесі проведення ремонтних, будівельних та реставраційних робіт – листи гофрокартону настилають на покриття перед початком робіт. Використовується і в транспортно-логістичній галузі як прокладний і покривний матеріал у процесі перевезення та зберігання цілого ряду товарних груп.

Гофроконтейнер - вид тари, виготовлений з гофрованого картону будь-якого виду. Використовується для упаковки преформ, сипких та дрібних товарів та предметів, рідин різної консистенції. Складається з декількох елементів конструкції: днища, обичайки (обичайка - допоміжний пакувальний засіб для посилення стінок упаковки по периметру) та кришки. Найчастіше, днище та кришка виготовляються з тришарового гофрованого картону , а обичайка – з 5-ти шарового для більшої міцності готового виробу.

Гофрокороб - даний термін застосовується до кількох типів картонних коробок: стандартні чотириклапанні коробки , коробки складної форми висікання ( самосборні ), коробки з кришкою, лотки великого та середнього розміру. Основним матеріалом виготовлення для гофрокоробів всіх типів є білий, бурий та хмарний тришаровий, п'ятишаровий та семишаровий гофрований картон.

Гофрокоробка - будь-яка коробка , виготовлена з гофрованого картону будь-якого типу. Буває кількох видів та варіантів конструкції: самозбірна, чотириклапанна, з кришкою, з різною формою висікання, без кришки, архівна, лоток тощо. Докладніше про всі види гофрокоробок можна дізнатися тут .

Гофролист – вид листового профілю з металу, форма якого є хвилеподібною. Для виготовлення застосовується тонколистова оцинкована сталь, а також сталь із полімерним покриттям. Термін не відноситься до тематики "Гофротара та гофроупаковка", проте є дуже поширеним помилковим найменуванням листа гофрованого картону .

Гофролоток – виріб із усіх типів гофрованого картону, який виготовляється обов'язково з однієї деталі, має відносно невелику висоту борту та не має кришки. Є основним видом споживчої тари для пакування різноманітних продуктів харчування та товарів харчової групи, зокрема – для пакування кондитерських виробів. Також може застосовуватися для пакування госптоварів, проте такий вид застосування гофролотків зустрічається дуже рідко.

Гофротара - тара та упаковка, виготовлена з гофрованого картону. Виготовляється з 3-х шарового, 5-ти шарового та 7-ми шарового гофрокартону з декількома видами лицьового шару (верхнього лайнера): білим, бурим та хмарним. За типом підрозділяється на: чотириклапанні коробки , коробки складної висікання (самозбірні коробки), внутрішні та зовнішні елементи картонних коробок, гофролотки та гофроящики та ін. Розміри гофротари можуть бути різними і визначаються габаритами запланованих до упаковки виробів, а також вимогами перевезення та зберігання.

Гофроупаковка - термін вживається як у загальному, і у конкретному випадку: гофроупаковкой називають будь-який пакувальний виріб з гофрованого картону (коробка, ящик, лоток тощо.), і навіть всю пакувальну продукцію з гофрокартона загалом.

Гофроящик - ящик із гофрованого картону всіх видів. Залежно від конструкції може бути наступних видів: чотириклапанні, складні із замковими з'єднаннями, складні з торцевими клапанами, нескладні, обгорткового типу з суцільним дном і кришкою, що відкривається, пінального типу, збірні. Виготовляється з тришарового, п'ятишарового та семишарового гофрованого картону. Термін часто вживається як синонім гофрокороба, проте це не зовсім правильно.

Ґренована упаковка – вид упаковки з будь-якого гофрованого картону або паперу, поверхня якої оброблена для зміни фактури поверхні, наприклад, надання зернистої структури топлайнеру. Даний вид обробки упаковки (гренірування) також застосовується для обрізання книжкового блоку в процесі друкарства.

Д

Дайкати – самоклеючі етикетки різної форми та розміру, наклеєні на єдину основу, що закриває клейовий шар.

Двошаровий гофрокартон – пакувальний матеріал, що складається з одного шару лайнера (плоский шар) та одного шару флютингу (хвилястий шар). Виготовляється шляхом склеювання аркуша плоского картону з аркушами гофрованого паперу або крафт-паперу. Двошаровий гофрований картон – це єдиний вид гофрокартону, який можна скочувати рулони.

Дизайн упаковки – вид оформлення будь-якого пакувального матеріалу, простіше кажучи – те, як виглядає та чи інша упаковка. До цього поняття відносяться як способи оформлення зовнішніх елементів упаковки (друк малюнка, логотипу тощо), так і внутрішніх (форма внутрішніх перегородок, ґрат тощо). У багатьох випадках саме дизайн упаковки грають вирішальну роль при виборі того чи іншого пакувального матеріалу.

Дизайнер упаковки - спеціаліст з оформлення стилю пакувального матеріалу . Найчастіше замовники упаковки, щоб надати упаковці унікального, фірмового стилю, а також у рекламних цілях, замовляють пакувальні матеріали з печаткою. Вид друку при цьому може бути який завгодно - побажання бувають різні. Втілити всі ідеї замовника у малюнку та розробити ексклюзивний дизайн упаковки допомагає фахівець у цій справі – дизайнер упаковки. Клієнт висловлює свої побажання, або показує малюнок, який він хотів би бачити на упаковці, а дизайнер у свою чергу втілює всі ці ідеї та бажання в макеті - кліше, яке надалі використовується для нанесення друку на упаковку з гофрокартону .


Е

Місткість загального призначення - ємність будь-якої одиниці гофроупаковки , яка закривається після заповнення кришкою, що не потребує подвійного шва закупорки.

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн