Гофротара та гофроупаковка: терміни та поняття (О - Р)

А - В Г - Е Е - З І - К Л - Н О - РС - У Ф - Ц Ч - Щ Е - Я

Про

Обв'язування – скріплення пакувальної одиниці споживчої тари та упаковки обв'язувальним матеріалом зі з'єднанням кінців такого джгута механічним шляхом або спайкою. Як правило, для обв'язування гофротари та гофроупаковки використовується поліпропіленовий або лляний шпагат, а також поліпропіленова стрічка для автоматичного або напівавтоматичного пакування.

Обечайка - відкритий циліндричний або конічний елемент конструкції (типу обода або барабана, кільця, короткої труби), що використовується при виготовленні гофротари та гофроупаковки як додатковий підсилювальний елемент конструкції картонної коробки, гофролотка, гофроящика і т.п. Як правило, є смугою гофрованого картону, прикріплену по периметру коробки для додаткового посилення стінок.

Оригінальна упаковка - вид пакувальної продукції, що володіє унікальними елементами оформлення і конструкції, що ніде більше не зустрічаються, дизайном, що запам'ятовується, що дозволяє виділити дану упаковку на тлі аналогів, і обмеженим тиражем, призначеним для вузького кола клієнтів або виключно для одного клієнта. Оригінальна упаковка повинна відразу привертати увагу і надовго запам'ятовуватися, щоб бренд або торгова марка, для яких робиться дана упаковка, були впізнавані і популярні - саме в цьому полягає основне призначення оригінальної упаковки. При цьому в оригінальній упаковці повинні бути пораховані не тільки оригінальний, ексклюзивний дизайн та зручність в експлуатації, але чіткі технічні характеристики продукції згідно з вимогами ДСТУ.

Відкрита тара та упаковка – будь-яка тара та упаковка з гофрокартону, конструкція якої унеможливлює застосування кришки. Одним із найбільш затребуваних видів такої тари є гофролотки, що використовуються для пакування фруктів, овочів, кондитерських виробів тощо.

Оформлення упаковки, дизайн – візуальна складова будь-якого пакувального матеріалу – як виглядає упаковка. Також до цього поняття відноситься кастомізація упаковки, проте у вужчому сенсі. Оформлення упаковки – процес трудомісткий та багатоетапний. Починається він із проектування та закінчується безпосереднім нанесенням елементів дизайну на пакувальний матеріал. Кошти та матеріали для оформлення упаковки на кожному етапі різні: починаючи від комп'ютерних програм, в яких проектується макет, та закінчуючи лакофарбовими матеріалами, за допомогою яких елементи оформлення наносяться на упаковку.


П

Палета – транспортна тара, яка має жорсткий майданчик та місце, достатнє для створення укрупненої вантажної одиниці. Використовується як основа для збору, складування, перевантаження та перевезення будь-яких товарів або вантажів. Товари, поміщені на палету, можуть бути притягнуті до неї ременями (кріпильними стрічками) для додаткової фіксації, або обернуті стрейч-плівкою для захисту від пилу, бруду та з метою зберегти конфіденційність упакованого вантажу (стрейч-плівка чорного кольору).

Перегородка – внутрішній елемент картонної коробки, гофроящика чи лотка. Є горизонтально або вертикально розташованою всередині упаковки стінкою або кількома стінками. Виготовляється, як правило, з того ж матеріалу, що і основна упаковка, або менш міцного.

Перегородка покликана служити роздільником між окремими одиницями упакованої продукції або групами товарів, поділяючи таким чином внутрішній простір коробки на кілька секторів.

Перфорація (процес), перфорування – технологічна операція з нанесення отворів у рулонний або листовий гофрований картон, а також у виробах з нього, процес висікання отворів. Може бути виготовлена в місцях згинання елементів картонної тари та упаковки (клапанів) або в стінках або кришці виробів з гофрованого картону (отвори у фруктових, овочевих або кондитерських лотках).

Перфорація (елемент конструкції) – система отворів або надсічок у листовому або рулонному гофрованому картоні, а також у виробах із нього, що забезпечує легкий згин або розрив матеріалу. Є результатом перфорування (процесу перфорації матеріалу) і часто є певною кількістю правильно розташованих (найчастіше в лінію) отворів правильної форми в листовому, рулонному гофрованому картоні, а також у виробах з нього.

Друк – технологія нанесення будь-якого зображення на пакувальний або обгортковий матеріал – папір, гофрований картон, скотч-плівку – за допомогою друкарських машин або вручну. Розрізняється за видом використовуваної технології та типу обладнання (флексографічний друк, лазерний друк, струменевий друк).

Піддон – плоска конструкція із стільникового картону, яка використовується для транспортування чи зберігання будь-яких товарів чи вантажів. Може бути з одинарним чи подвійним дном.

Споживча тара та упаковка – будь-який виріб з гофрованого картону або паперу, що використовується для пакування товарів та вантажів у процесі їх доставки кінцевому споживачеві. Це визначення є досить умовним, оскільки не вказує кінцеві терміни доставки продукції споживачеві, тому споживчою тарою в теорії є будь-яка упаковка для товарів, що продаються оптом або в роздріб.

Виробнича тара та упаковка – будь-який виріб із гофрованого картону або паперу, що використовується для зберігання, внутрішнього переміщення та складування готової продукції, деталей, складових частин та елементів у межах одного виробничого підприємства. Ця тара та упаковка не може бути використана для доставки готової продукції будь-куди. Як правило, є чотириклапанні картонні коробки з вторинної сировини.

Прокладка – внутрішній елемент тари та упаковки з гофрованого картону, що використовується для посилення дна або кришки картонної коробки, гофроящика, гофрокороба або гофролотка. Або самостійний виріб, що виконує функцію вертикальної чи горизонтальної перегородки між рядами чи шарами упакованої продукції. Є листом гофрокартону певного розміру без нанесення будь-яких ліній рилювання або перфорування. Для виготовлення прокладок найчастіше використовуються гофрокартони марок КГ2К1 та Т-21 з бурим верхнім шаром (топлайнером).

Профіль гофрокартону - тип внутрішнього хвилястого шару будь-якого гофрованого картону . Синонім таких понять як гофра, флютинг, хвиля.

Профіль гофрокартона А - чи велика гофра. Ширина – 8.0 – 9.5 мм, висота – 4.0 – 4.9 мм. Характеризується високою пружністю та застосовується при виготовленні картонних коробок для пакування м'якої та тендітної продукції (наприклад, вироби зі скла), також використовується для виготовлення вкладишів та інших внутрішніх елементів гофрокартонної упаковки.

Профіль гофрокартона - або точна гофра. Ширина – 5.5 – 6.5 мм, висота – 2.2 – 3.0 мм. Використовується у виробництві гофроупаковки для продукції, що не потребує високих амортизаційних показників (упаковка для кондитерських товарів, господарських товарів, побутової хімії, швейних аксесуарів тощо).

Профіль гофрокартона С -або середня гофра. Ширина – 6.8 – 7.9 мм, висота – 3.1 – 3.9 мм. Характеризується гарною пружністю і стійкістю до різних механічних пошкоджень, середнім показником властивостей, що амортизують. Використовується для виготовлення пакувальних матеріалів для величезного спектру продукції. Підходить всім типів товарів. Є найкращим видом гофрованого картону з погляду співвідношення "ціна/якість".

Профіль гофрокартона D - чи точна гофра. Ширина – 3.8 – 4.8 мм, висота – 1.9 – 2.1 мм.

Профіль гофрокартону Е -або мікрогофру. Ширина – 3.0 – 3.5 мм, висота 1.0 – 1.8 мм. Характеризується відмінною міцністю та стійкістю до статичних та механічних навантажень. Використовується при виробництві гофроупаковки для товарів малих і середніх габаритів, крихкої продукції, що легко б'ється. Основними видами упаковки з мікрогофрокартону є коробки складної форми висікання (самозбірні) та гофролотки.

Профіль гофрокартону F- або тонкий картон. Ширина – 1.9 – 2.6 мм, висота 0.6 – 0.9 мм. Характеризується легкістю та гарною міцністю. Найбільш затребуваний при виробництві індивідуального пакування, пакування для ексклюзивних товарів. Основними видами продукції є коробки складної форми висікання, самозбірні.

Профіль гофрокартону G – ширина – ≤ 1.88 мм, висота – ≤ 0.55 мм.

Профіль гофрокартона К - чи велика гофра. Ширина – ≥ 10.0 мм, висота ≥ 5.0 мм. Використовується для виробництва картонних ящиків або контейнерів великого розміру (понад 1 м3).

Профіль гофрокартону N – ширина – 1.6 – 1.8 мм, висота – 0.4 – 0.6 мм.

Профіль гофрокартону О – ширина – 1.3 мм, висота – 0.3 мм.

П'ятишаровий гофрокартон - пакувальний матеріал, який отримується шляхом склеювання листів плоского картону (лайнерів) з листами гофрованого паперу (флютингом). Складається із двох зовнішніх лайнерів (плоських шарів), двох гофрованих шарів (флютинг) та одного внутрішнього плоского шару. Найбільш поширеними видами профілю є С+В, В+Е, рідше В+В та Е+Е.


Р

Розбірна тара та упаковка – будь-який вид тари та упаковки з гофрованого картону, конструкція якого дозволяють розібрати його на складові елементи та зібрати знову без втрати міцності зібраного виробу та його експлуатаційних характеристик та зовнішнього вигляду.

Розмір упаковки – лінійні величини, або параметри будь-якої одиниці пакувальної продукції. Як правило, під словом маються на увазі три основні параметри: довжина, ширина та висота. Також, в залежності від типу упаковки можуть враховуватися деякі інші: товщина, щільність і т.п. Розмір упаковки безпосередньо залежить від розмірів продукції, яка буде упакована.

Разова тара та упаковка – будь-яка споживча гофротара чи гофроупаковка, призначена для одноразового використання. Може відрізнятися за розміром, типом використовуваного картону, формою та конструкцією, наявністю/відсутністю внутрішніх або зовнішніх елементів. Застосовується найчастіше для упаковки різних продуктів харчування: м'ясних та рибних продуктів у сирому вигляді, овочів та фруктів, алкогольних та безалкогольних напоїв (вино, соки) тощо.

Розробка упаковки – технологічний процес створення будь-якого пакувального матеріалу. Складається з кількох етапів: починається зі створення проекту макета або креслення пакувальної продукції на «папері» та закінчується виготовленням оригінал-макета продукції, який за всіма параметрами задовольняє замовника і водночас відповідає ДСТУ. А оригінал-макет вже передається у подальше виробництво – для виготовлення штанц-форм, створення флексоклішу для друку, у відділ ВТК. У розробці упаковки товару найчастіше бере участь низка фахівців: технологи, дизайнери, працівники виробництва. І, звичайно, замовник, за яким зазвичай залишається вирішальне слово.

Ґрати – допоміжний внутрішній елемент гофротари та гофроупаковки. У більшості випадків не є обов'язковим і виготовляється виходячи зі специфіки продукції – яскравим прикладом служить упаковка з гофрокартону для бутильованої продукції, зокрема – тара та упаковка для лікеро-горілчаної продукції. упаковки з гофрокартону на сектори, секції. Смуги вставляються одна в одну, утворюючи, таким чином, єдину конструкцію зі спеціальними осередками під одиниці продукції.

Рилювальний верстат (або рилювально-різальний) - агрегат, що використовується в процесі виробництва гофротари та гофроупаковки для різання та рилювання листового або рулонного гофрованого картону та гофропласту. На рилювально-різальному верстаті створюються заготовки для картонних коробок, гофролотків, гофроящиків. Також виробляються прокладки та обичайки.

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн