Державні нормативи вибору пакувальних матеріалів та правила пакування готової продукції в Україні (частина 2)

(початок див тут)

Позначення на упаковці товару повинні інформувати споживача про завод-виробник, місце, де товар проходив упаковку та термін придатності. Ці дані є обов'язковими всім типів продукції. Взагалі кажучи, ДСТУ 4260:2003 має повний перелік обов'язкової інформації з умовними позначеннями та пояснювальними коментарями. Отже, всю детальну інформацію з цього питання можна почерпнути в цьому документі.

[an error occurred while processing the directive]

Перейти до розділу контакти До каталогу Купити упаковку

Транспортна гофротара – найкращий варіант для пакування готової продукції?

Купити коробку для пакування недорого Отже, як ми з вами встигли з'ясувати, часто державні стандарти в галузі упаковки не зовсім збігаються з реальними споживчими вимогами. Особливо гостро такі розбіжності спостерігаються у сфері пакування готової продукції тим чи іншим підприємством харчової та нехарчової галузей промисловості. Однак ці розбіжності не є чимось критичним для виробничої сфери, оскільки зрештою більшість товаротранспортних операцій із готовою продукцією здійснюється саме у тій тарі, яку обирає виробник кожного конкретного товару. Добре, так, а якої саме упаковки чи тари потребує український виробник? Зрозуміло, видів та типів такої упаковки безліч, проте всі ці пакувальні матеріали можна поділити на дві великі групи: транспортне пакування та споживче пакування. Різниця між ними, звичайно, є. Так, транспортною упаковкою вважаються будь-які пакувальні матеріали, в яких здійснюються всі операції з готовою продукцією до моменту попадання на вітрину (фасування, зберігання, перевезення, завантаження/вивантаження тощо). А, споживча упаковка, у свою чергу, - це ті пакувальні матеріали , в яких споживач отримує товар у момент покупки. максимально відповідають і державним нормам щодо упаковки, і практичним потребам споживача. Саме про них ми далі докладно і поговоримо.

Отже, діючий на сьогоднішній день в Україні ДСТУ 4260:2003 говорить нам про те, що як транспортне пакування зазвичай використовуються ящики, контейнери, піддони, бочки, мішки, цистерни, каністри та ряд інших пакувальних матеріалів та ємностей. При цьому, основна функція даних пакувальних матеріалів , згідно з цим ГОСТом, полягає у зберіганні, перевезенні та складуванні різної готової продукції. Тобто, за стандартом транспортною тарою коректно називати гофроящики для тимчасового зберігання продукції на складі, навіть якщо ці гофроящики ніколи не залишають територію складу. І такою термінологічною плутаниною ДСТУ дає простір для маневру виробникам харчових та нехарчових товарів – у цьому випадку можна використовувати одні й ті самі пакувальні матеріали з різною метою. Крім того, якихось чітких граней між популярними видами споживчого та транспортного пакування немає. Наприклад, стандартні транспортні чотириклапанні коробки можуть легко використовуватися як споживча упаковка для продажу госптоварів. У свою чергу, самозбірні коробки для взуття використовуються не тільки для продажу взуття в магазині, а й для його транспортування та зберігання. І таких прикладів, насправді, безліч, адже стандарти стандартами, але зрештою основне завдання виробника полягає в тому, щоб швидше та дорожче продати свій товар. А для цього, у свою чергу, потрібно, щоб цей товар на всіх етапах виробничого та логістичного ланцюжка повністю зберіг свої властивості та товарний вигляд. Тому питання правильно вибору транспортної упаковки надзвичайно важливе абсолютно завжди.

На сьогоднішній день в Україні для виготовлення упаковки , призначеної для транспортування та зберігання готової продукції, використовуються різноманітні матеріали. Наприклад, найбільш поширеними є папір, картон, гофрований картон, деревина, пластик і метал. Звичайно ж, форми випуску транспортної упаковки з цих матеріалів неймовірно різноманітні, оскільки і сам предмет транспортування (тобто готова продукція), і умови проведення такої операції бувають різні. Плюс не варто забувати, що випуск готової продукції підприємством може обчислюватись тисячами одиниць на день, тому тут важливо ще й враховувати швидкість одержання упаковки підприємством. Ну, зрозуміло, питання ціни ніхто не скасовував - у будь-якому випадку, вартість транспортної упаковки закладається у вартість продукції, що виробляється. Втім, як і всі інші витрати на логістику та зберігання. Тому транспортна тара в Україні сьогодні – це обов'язково максимально вигідний з погляду «ціна/якість» пакувальний матеріал. Який саме? А ось тут важко однозначно сказати, оскільки виробникам завжди потрібно враховувати безліч технічних, споживчих та логістичних умовностей. Тому з упевненістю можна сказати лише одне: найзручнішою упаковкою для перевезення товарів та готової продукції в Україні сьогодні є коробки, виготовлені з гофрованого картону, а також інші пакувальні матеріали із цієї сировини. Всі ці пакувальні матеріали в комплексі ми зазвичай називаємо гофротара, гофрована тара, картонна упаковка і т.п. Саме гофротара сьогодні в нашій країні найбільш популярна у споживача.

Гофротара для готової продукції сьогодні випускається в різних варіантах розміру, кольору, форми, конструкції, з різними технічними та споживчими властивостями та характеристиками. Тому досить складно сказати, який саме вид або підвид гофротари сьогодні найбільш популярний. Так, безумовно, чотириклапанні коробки із тришарового гофрованого картону, наприклад, дуже популярні в Україні як універсальна тара для перевезень. Але при цьому, наприклад, двошаровий гофрокартон у рулонах виробники готової продукції та різних товарів використовують також неймовірно часто. Просто в інших ситуаціях та за іншим призначенням, ніж картонні коробки. Тож ми, не боячись помилитися, можемо стверджувати, що сьогодні як транспортне пакування для готової продукції в Україні використовуються картонні коробки , гофрокороби та гофроящики, гофролотки та гофроконтейнери, рулонний та листовий гофрокартон , а також ряд інших пакувальних матеріалів. Все залежить від виробничих можливостей виробника, його бажання дотримуватися встановлених державних стандартів, а також від індивідуальних потреб споживачів, оскільки саме за ними залишається вирішальне слово: як саме виглядатиме необхідна гофротара.

На відміну від споживчої упаковки, що є невід'ємною частиною товару і продається разом із ним, транспортна гофротара служить лише перевезення і зберігання готової продукції. Тому важливим зобов'язанням такої тари є захист готової продукції від пошкодження у процесі перевезення та зберігання. Для цих цілей транспортна гофротара виготовляється з більш міцних видів гофрокартону, ніж споживча упаковка, а також нерідко забезпечується додатковими елементами – вкладишами, ґратами, амортизаторами та ін. Таким чином, дійсно якісна транспортна гофротара надійно захищає вироби, що перевозяться, не тільки від механічних. частково від дії вологи. Вона нівелює певний площинний і торцевий стиск, вібраційні дії і навіть падіння з невеликої висоти. Як правило, для виготовлення транспортної гофротари з такими експлуатаційними можливостями українські виробники пакувальних матеріалів використовують тришаровий або п'ятишаровий гофрокартон. Наприклад, тришаровий листовий гофрокартон марки Т-22 або Т-24, мікрогофрокартон марки Т-21, а також 5-ти шаровий гофролист марки П-31 або П-32. Більше того, ці варіанти сировини на сьогоднішній день вважаються свого роду еталоном для виробництва транспортної гофротари різного типу та конструкції. Наприклад, якщо ви виберете будь-який завод гофротари, скажімо, в Дніпрі і замовите партію транспортної гофротари, не роблячи акцент на типі сировини, то в 99% випадках вам виготовлять транспортні коробки для готової продукції з одного з перерахованих вище видів гофрокартону. Зрештою, транспортна гофротара з такої сировини справді зможе забезпечити максимальний захист від зовнішніх та внутрішніх впливів для будь-якої готової продукції незалежно від її типу, ваги та габаритів.

(закінчення див тут)

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн