Трафаретний друк зображення на тарі та упаковці: шовкографія та все, що з нею пов'язано (частина 3)

початок див тут і тут

Потребительская и транспортная гофротара любых размеров с печатью недорого Харьков Киев Украина Четвертий вид трафаретного друку – це шовкографія на металі та виробах з нього. Про це також буквально двома словами. Власне, застосовується так само і для заготовок, і для готової продукції. Принцип використання схожий на флексографію гофротари і гофрокартону, проте з урахуванням різниці в щільності поверхонь.

Трафаретний друк по склу відноситься до п'ятого виду шовкографії та застосовується в автобудуванні, а також у виробництві різної техніки: побутової, офісної, спеціалізованої, електронних схем тощо.

Останнім основним типом трафаретного друку є так звана "додаткова шовкографія". Це дуже загальне визначення і включає, згідно з довідниками, всі можливі види трафаретного друку.

За великим рахунком, всі перераховані вище види трафаретного друку за подібним принципом і кардинально різняться лише за типом оброблюваної поверхні. Не можна сказати, що мовляв шовкографія по гофрокартону , трафаретний друк картонних коробок і, скажімо, шовкографія по склу дуже відрізняються. Це негаразд, ці операції здійснюються за подібним принципом.


Види трафаретних фарб, що використовуються для друку зображення на гофротарі та гофроупаковці

Потребительская и транспортная гофротара любых размеров с печатью недорого Харьков Киев Украина І на завершення варто розповісти про те, які фарби використовуються для друку зображення на упаковці трафаретним способом. Як і все, що стосується шовкографії, як ви вже зрозуміли, палітра кольорів фарб відрізняється великою різноманітністю. Це стосується і фарб, що застосовуються для друку на гофротарі та інших паперових матеріалах, так і для всіх інших видів шовкографії. В принципі, це цілком логічно, враховуючи, що саме шовкографія є основним способом отримання повнокольорового (чотирифарбового) друку. Ну, а оскільки для трафаретного друку практично не існує обмежень щодо габаритів оброблюваної поверхні, то, зрозуміло, для друку зображення на картонних коробках, контейнерах, ящиках величезного розміру застосовується саме вона (так звана широкоформатна шовкографія). Також варто відзначити, що досить частими є приклади, коли зображення нанесене на картонну упаковку вимірюється метрами.

Зрозуміло, якщо зображення може бути настільки величезне, то і барвисті матеріали, що використовуються для його отримання, повинні відповідати. А так як шовкографія використовується і для набагато менших малюнків на менших пакувальних засобах і матеріалах, то і фарби використовуються зовсім різні. Тепер давайте поговоримо про це докладніше.

Першим видом фарб, який застосовується для друку зображення на гофротарі, гофрокартоні та інших виробах з нього методом шовкографії, є сольвентні трафаретні фарби. Це фарби на основі розчинників для паперових матеріалів, але не тільки паперових, їх також використовують і для інших видів упаковки. Зокрема, сольвентні фарби застосовуються для друку на поліетиленових плівках: харчовій та технічній стрейч-плівці , скотч-плівці, повітряно-пухирчастій плівці; на тарі з дерева та пластику. Причому щодо друку на пластмасових плівках, фарби на основі розчинників підходять для поліетиленів як низького, так і середнього і високого тиску. Це дуже зручно, оскільки дозволяє використовувати одну й ту саму фарбу для шовкографії різних товарів. Основною особливістю таких фарб, крім обов'язкового вмісту розчинників типу спирту, води або інших, є здатність висихати за рахунок випаровування, природного або каталізованого (вентиляція повітрям, інфрачервоне випромінювання і т.п.). Коли розчинник, що міститься в фарбі, випаровується, утворюється смола, що зв'язує фарбу і запечатаний матеріал.

Потребительская и транспортная гофротара любых размеров с печатью недорого Харьков Киев Украина Другий вид трафаретних фарб, що використовується для друку зображення на тарі та упаковці - це фарби на водній основі. На відміну від трафаретних фарб на основі розчинників, фарби на водній основі сохнуть трохи інакше, проте анітрохи не поступаються у підсумковій якості сольвентним фарбам. Крім того, поверхневий шар, який виходить після висихання такої фарби, виходить більш цільним за рахунок дрібніших розмірів частинок пігменту барвника. При цьому якісні фарби на водній основі відрізняються хорошими адгезивними властивостями і можуть наноситися на різні поверхні, у тому числі стару фарбу. Серед нечисленних недоліків трафаретних фарб на водній основі варто виділити трохи більший час висихання порівняно з тими ж фарбами сольвентними для трафаретного друку на упаковці. Це пов'язано з тим, що вода випаровується трохи повільніше, ніж органічний розчинник. А для остаточної полімеризації фарби потрібен обов'язковий вплив будь-якого каталізатора. Наприклад, зміна температурних умов або використання спеціальних хімічних добавок.

І, нарешті, третім видом трафаретних фарб, що використовуються для друку на упаковці , є пластизальні фарби. Даний вид фарб не застосовується для друку на картоні, гофрокартоні та іншій паперовій упаковці, проте часто використовується для друку зображення на полімерних плівках, різних тканинах, мішках, пакетах і т.п. Пластизольні фарби складаються з двох основних інгредієнтів: полівінілхлориду (ПВХ) та пластифікатора (звідси і така назва), і мають одну важливу властивість: вони не сохнуть при кімнатній температурі – їх необхідно нагрівати до 140–160 °С. При цьому пластизальні фарби для трафаретного друку легко наносяться на поверхню, не сохнуть у сітці, мають високу непрозорість і гарне прилипання до більшості поверхонь, що обробляються.

Ось, власне кажучи, і все, що слід знати про друк зображення на тарі та упаковці методом шовкографії. У майбутньому ми ще повернемося до теми друку на упаковці та розглянемо останню технологію, що використовується в таких цілях, – метод офсетного друку на гофротарі та гофроупаковці. Слідкуйте за оновленнями блогу інтернет-магазину "Експрес Упаковка".

Залишіть свій коментар
Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.

Хіт продажу

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Коробка картонна 220 х 220 х 230 мм, самозбірна

Квадратна картонна коробка для всіх видів упаковки. Універсальна споживча гофротара із тришарового м..


Оптові ціни:

23.95грн з ПДВ: 23.95грн

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Коробка картонна 185 х 110 х 37 мм, самозбірна

Самозбірна коробка невеликого розміру для упаковки подарунків та сувенірів. Зокрема, коробочка ідеал..


Оптові ціни:

7.13грн з ПДВ: 7.13грн

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Коробка картонна 240 х 170 х 50 мм, самозбірна

Невелика поштова коробка самозбірної конструкції для посилок будь-якої української пошти. Доступна д..


Оптові ціни:

12.50грн з ПДВ: 12.50грн