Виробництво гофрованого картону: технологія, обладнання та продукція, що випускається (частина 3)
Гофроагрегати є, як мовилося раніше, цілий комплекс устаткування, яке обов'язково розташоване в технологічній послідовності. Все обладнання для виробництва гофрокартону при цьому умовно розділене в залежності від типу операцій, що виконуються: основне обладнання, обладнання для гофрування, клеїльно-сушильне обладнання, а також різально-транспортувальне обладнання. Оскільки все це устаткування утворює єдину лінію з виробництва гофрованого картону, їх часто називають просто секціями, відсіками, ділянками тощо.
Гофроагрегати можуть часом дуже відрізнятися один від одного і зовні і за типом складових, але в результаті весь цей комплекс обладнання, незалежно від типу, виду, моделі, виробника, розділяється дві основні частини - мокру і суху. Цей поділ здійснюється за типом виконуваних технологічних операцій. Так, перша частина призначена власне для виготовлення гофрованого картону , а друга - для операцій з уже готовим гофрокартоном (різання на листи в поздовжньому та поперечному напрямках, рилювання, перфорування, складання в стопи тощо). Далі давайте докладно розглянемо, які типи верстатів використовуються в мокрій частині, а які в сухій.
Обладнання «мокрою» частини гофроагрегатів – це завжди у дві основні секції: секція гофрування та клеїльно-сушильна секція. До складу першої входять такі агрегати:
- гофруючий прес;
- підігрівач;
- накопичувальний міст;
- розкоти для розмотування рулонів.
Друга секція стоїть із наступних вузлів:
- паперосклеювальний вузол;
- подвійний підігрівач;
- сушильний стіл;
- розкоти для розмотування рулонів.
«Суха» частина гофроагрегатів – це різально-транспортуючі агрегати. До їх складу входить таке обладнання:
- поперечно-різальний верстат ;
- транспортер, який додатково виконує функції листоукладача;
- установка рилювально-різального верстата.
У принципі, з назв кожного окремого вузла гофроагрегату, перерахованого вище, зрозуміло, яку роль він виконує, тому в цій статті не будемо на цьому докладно зупинятися. Можливо, повернемося до цього питання пізніше.
На завершення статті давайте коротко пройдемося по асортименту видів випускаються за даною технологією та за допомогою даного обладнання гофрокартонів. Отже, таким чином виробляє виготовлення рулонного двошарового та листового тришарового гофрованих картонів . П'ятишаровий і семишаровий гофрований картон виготовляються подібним чином, але з застереженням на кількість шарів. Крім того, тришаровий гофрований картон мало того, що випускається всіх можливих типів за даною технологією та за допомогою такого обладнання, так ще й може мати один із наступних профілів:
- A (великий гофр, висота якого варіюється від 4,4 до 6,5 мм);
- B (дрібний, 2,2-3,2 мм);
- C (середній, 3,2-4,4 мм);
- E (мікро, 1,1-1,6 мм).
Тобто, як ви можете помітити, ця стаття присвятила усі тонкощі виробництва основного матеріалу для споживчої та транспортної гофротари та гофроупаковки. Дійсно, технологія та обладнання перевірені на практиці, і ми можемо гарантувати вам, що за наявності всього перерахованого вище і при дотриманні всіх норм і стандартів, ви зможете отримати гофролісти для висічки тари та упаковки відмінної якості .